39-årige Mads Walleen, som er frontfigur i den velgørende organisation HjemLøsningen og sidste år var indstillet som Årets Dansker i Berlingske Tidende, har spillet hundredtusindvis af kroner op og har skyldt store beløb væk. Han er blevet dømt for underslæb og lignende kriminalitet, og ludomanien har haft store menneskelige omkostninger.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Han spillede på alt, hvad der var at spille på. Sport, poker, hvad som helst. Han lånte penge til højre og venstre. Han misbrugte folks tillid og brugte for eksempel kærestens kreditkort til at spille for og til at betale spillegæld for titusindvis af kroner.

Mads Walleen, kendt i Helsingør som manden fra organisationen Hjemløsningen, der arbejder på at hjælpe hjemløse, kender selv til at være på bunden og ude af kontrol. I over 15 år har han lidt af ludomani.

Flere behandlingsforsøg slog fejl. Flere domme stoppede heller ikke Wallens spilletrang. Først efter en dom på tre måneders fængsel i 2013 kan han erklære, at ludomanien er et overstået kapitel.

»Da det hele startede, havde jeg ret meget succes med det og var ret dygtig til at spille. Jeg havde succesoplevelser med det. Og min brist har været, at jeg søgte tilbage dertil, når jeg havde problemer. Det var lettere end at snakke med familien om tingene… Det var den løsning, jeg så. Jeg følte ikke, at jeg kunne gå til familien og bede om hjælp. De skulle ikke se mig som en, der havde problemer. Det har ligget så dybt i mig. Det er den største fejl, jeg nogensinde har begået,« forklarer Mads Walleen til Helsingør Dagblad.

Helsingoraneren Walleen har valgt at dele sin historie med Helsingør Dagblads læsere efter, at avisen havde fået kendskab til, at han var blevet dømt flere gange for underslæb og tyveri.

Avisen undrede sig i den forbindelse over, at Mads Walleen havde oprettet en privat indsamling via Facebook, hvor de indsamlede penge gik direkte ind på hans egen bankkonto. Den indsamling og Walleens forklaring kan man læse mere om andetsteds på disse sider.

Som omtalt har Mads Walleen to gange været i behandling for ludomani. Den første behandling virkede dog ikke efter hensigten.

»Flere gange troede jeg, at jeg var på vej ud af det, men så har jeg haft tilbagefald. Og så har jeg prøvet at få noget hjælp, blandt andet ved selv at melde mig til politiet og tilstå, hvad jeg har gjort. Efter den sidste dom har jeg været spillefri i nogle år, og i dag er ludomanien ikke noget, jeg går og tænker på til hverdag,« siger Walleen.

I 2013 blev Walleen som nævnt idømt tre måneders fængsel for underslæb - han havde brugt knap 80.000 kroner på kærestens hævekort. Han afsonede 30 dage med fodlænke.

I 2011 blev Walleen idømt to måneders betinget fængsel for tyveri. I 2006 fik han tre måneders betinget fængsel, i 2010 dagbøder - begge gange også for tyveri.

»Før havde jeg aldrig været i stand til at bede om hjælp. Derfor fik jeg gravet hullerne dybere, end godt var. Og der har været meget at rydde op i, fordi jeg ikke har fået stoppet i tide,« fortæller han.

Mads Walleen har i de seneste år færdiggjort sin uddannelse som socialpædagog og arbejder på herberge for hjemløse i Helsingør og Hornbæk.

Tidligere har han blandt andet været indehaver af Stengade-caféen Annexet. Han følte sig dengang som en meget vellidt og populær mand, forklarer han.

Men bag facaden gemte der sig et voksende spilleproblem. Trods tidligere domme og voldsom gæld til mange forskellige mennesker kunne han ikke holde op med at spille.

»Jeg spillede for mange penge. Især hvis jeg følte mig presset. Men jeg har ikke nået at spille hus og hjem op, kan man sige, fordi jeg aldrig har haft så mange penge. Og jeg skylder ikke nogle penge i banken. Til gengæld har min mor hjulpet mig igennem, også økonomisk. Hun har gjort, hvad hun fandt nødvendigt, for at hjælpe mig videre,« forklarer Mads Walleen.

I perioder benyttede Walleen sig af kriminalitet til at skaffe penge til at spille. Han stjal og snød sine nærmeste.

»Uanset om det er en krone eller 1.000 kroner, som du har taget, så er du gået over den grænse, der burde være dér. Og da jeg tog min kærestes hævekort og brugte det i flere måneder, var det klart et lavpunkt. Det er da noget af det værste, man kan gøre mod et andet menneske. I situationen bildte jeg mig ind, at det var et menneske, der kunne tilgive det her, og at det nok skulle gå. Men så var det sådan helt rart, da det blev opdaget, og jeg kunne gå op til politiet og sige, hvad jeg havde lavet. Så var der mulighed for at få hjælp og komme til bunds i det,« siger Mads Walleen.

På et tidspunkt skyldte Walleen over 150.000 kroner væk, forklarer han. Han lånte af familie og venner for at dække gælden på forskellig vis. De reddede hans røv, når han skulle betale gæld andre steder, som han forklarer det.

Hændelserne op til dommen i 2013 og selve dommen førte til et skift i Mads Walleens liv, er meldingen fra hovedpersonen selv.

»Det hele kom på bordet. Jeg fik snakket med min familie om det, der kom åbenhed omkring det. Jeg fandt ud af gennem min behandling, at det er okay at have nogle udfordringer og nogle problemer, og at man ikke altid kan være den perfekte Mads,« fortæller han.

I dag bruger Walleen ikke sin tid på at være den perfekte Mads, men på sin familie, ikke mindst de to døtre, på drømmejobbet, som han kalder det og på arbejdet med og for hjemløse.

Hjemløsningen i Helsingør arbejder for at hjælpe hjemløse på forskellige måder - med tøj, møbler og arrangementer og meget andet. Desuden har Walleen tøjfirmaet Kolor, hvor kunderne køber for eksempel en trøje til en særpris, der betaler, at Walleen giver en anden trøje til en hjemløs.

Spilletrangen har han fået styr på, lover han.

»I dag kan jeg sagtens spille for 25-50 kroner. Jeg kan også købe en lottokupon, jeg har ikke nogle udfordringer med det, og der kommer ikke nogle triggere. Så jeg falder ikke i igen. Det kommer ikke til at ske,« siger han.

Mads Walleen var sidste år indstillet som Årets Dansker i Berlingske, og han har været i fokus mange andre for sit store arbejde for hjemløse - ikke mindst via Hjemløsningen.