Regeringen vil ændre forældreansvarsloven, så der tages mere hensyn til børn i skilsmissesager.

Alt for mange børn kommer i klemme, når deres forældre bliver skilt. Derfor er socialminister Karen Hækkerup (S) parat til at ændre forældreansvarsloven.

Nye tal fra Domstolsstyrelsen viser, at det er med god grund. Stik imod lovens hensigt stiger antallet af forældreansvarssager. I 2010 modtog domstolene 3501, og det er 72 flere end i 2009 og 872 flere end i 2008.

- Jeg har hørt om forældre, der er oppe på 11 retssager i løbet af barnets barndom. Det er tragisk for børnene, siger socialminister Karen Hækkerup (S).

Hun vil derfor stoppe fraskilte i gang på gang at indbringe sager for domstolene om, hvor deres børn skal have adresse, gå i skole eller hvor mange dage de skal opholde sig hos mor eller far.

Det vækker tilfredshed i Børnerådet, hvor formand Lisbeth Zornig Andersen foreslår, at der indføres en karensperiode, som sikrer, at der skal gå et vist antal år, før forældrene igen kan få sagen bragt op.

- Vi ser meget gerne, at der på den ene eller anden måde sættes en bremse ind over for de forældre, der bruger domstolene i en form for udmattelseskrig, siger hun.

Også de børn, som i dag tvinges til samvær med en voldelig eller psykisk syg forælder, skal en lovændring komme til hjælp. Ifølge Børns Vilkår og Mødrehjælpen tildeles for mange uegnede forældre samvær, fordi loven lægger op til, at barnet skal have samvær med begge forældre.

Dog skal der mere end en lovændring til for at hjælpe den gruppe børn, siger Peter Albæk, formand for Børns Vilkår.

- Der er også brug for, at statsforvaltningerne sammen med kommunerne bliver bedre til at undersøge fraskiltes bekymringer om for eksempel vold i stedet for at udlægge det som et forsøg på at stille den anden forælder i et dårligt lys, siger han.

/ritzau/