Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I jagten på personer fra Islamisk Stat online har hackerkollektivet Anonymous tilsyneladende angrebet Hizb ut-Tahrir Skandinavien. Foreningen bekræfter angrebet og opfordrer hackerne til at tilbringe mere tid »i den virkelige verden«.

Anonymous blæste i weekenden til kamp mod Islamisk Stat på internettet, efter et blodigt terrorangreb fredag aften kostede mindst 129 mennesker livet i Paris.

Men en gruppe hackere, som er en del af Anonymous, har forvekslet terrorbevægelsen Islamisk Stat med den danske afdeling af Hizb ut-Tahrir og angrebet foreningens hjemmeside.

Læs også: Anonymous holder ord: Har ramt Islamisk Stat

Det fremgår af en besked på hackergruppens Twitter-profil, som triumferer over at have infiltreret endnu »en jihadist-side«. Den pågældende hackergruppe linker derefter direkte til Hizb ut-Tahrirs hjemmeside i beskeden.

Foreningens talsmand, Junes Mads Kock Johansen, bekræfter over for Berlingske, at foreningens hjemmeside har været udsat for et angreb.

»Ja, det er korrekt, at nogen har forsøgt at lave et ddos-angreb på vores hjemmeside, men siden har ikke været nede. Hvis det er folkene bag Anonymous, så er det vist på tide at de kommer lidt ud af den binære verden og lidt ind i den virkelige verden. Så vil de finde ud af at der er hundrede millioner af muslimer verden over der ønsker et khalifat, men at de IKKE støtter ISIS,« skriver talsmanden i en mail til avisen, hvor han også tilføjer:

»Anonymous får måske deres verdenssyn fra udlændingeministeren eller andre politikere med umættelig trang til krig og ødelæggelse, der insisterer på at sætte lighedstegn mellem de to. Den kobling viser et utroligt lavt niveau af politisk bevidsthed.«

Læs også: Anonymous erklærer krig mod IS: 'I skal vide, at vi ikke lader jer slippe'

Danske folketingspolitikere har flere gange forsøgt at få Hizb ut-Tahrir i Danmark opløst med henvisning til, at den reliøse forenings synspunkter ikke er forenelige med et demokrati. Men hver gang har Rigsadvokaten afvist politikernes ønske med en besked om, at den ikke-voldelige forening agerer inden for lovens rammer.

Berlingske har uden held forsøgt at komme i kontakt med den tilsyneladende udenlandske hackergruppe, som står bag angrebet på den danske forening. Det er derfor uvist, hvad der under aktionen mod Islamisk Stat har fået gruppen til at angribe Hizb ut-Tahrir i Danmark.

»I krig mod Daesh«

I praksis foregår Anonymous' kamp mod Islamisk Stat ved, at hackerne og aktivisterne organiserer sig i chatrum og blandt andet oplister profiler på sociale medier, som Anonymous-personerne mener at kunne kæde sammen med Islamisk Stat og terroristernes propaganda.

Hackerne forsøger herefter at enten overtage eller få lukket profilerne og dermed begrænse islamisternes propaganda.

På Twitter skrev en gruppe onlineaktivister således tidligere i dag, at de har nedlagt omkring 5.500 sådanne profiler.

Og en anden hackergruppes Twitter-profil slog beskeden fast: »Anonymous er i krig med Daesh (nedladende udtryk for Islamisk Stat, red.).«

Hackerne nøjes heller ikke med at rapportere og overtage Twitterprofiler. Flere af de såkaldte hacktivister forsøger også at nedlægge eller på anden vis hacke hjemmesider og webfora, som menes at have tilknytning til Islamisk Stat.

Derudover har en selvudnævnt anti-terror-hackergruppe, som kalder sig Ghost Security Group, sat sig for at opspore og forpurre jihadisters brug af såkaldte BitCoins, som er en internetvaluta, der kan bruges anonymt og veksles direkte til almindelig møntfod.

En fjerde metode går ud på ubemærket at identificere agitatorer fra Islamisk Stat, som spreder islamistisk propaganda på nettet, for efterfølgende at overgive oplysningerne til politimyndigheder.

I løbet af 2015 har hackere under Anonymous-fanen løbende ved hjælp af disse metoder forsøgt at bekæmpe Islamisk Stat online og i den forbindelse afsløret, nedlagt, hacket og rapporteret flere tusinde Twitter-konti og hjemmesider.

I januar erklærede flere hackergrupper første gang krig mod Islamisk Stat kort efter Charlie Hebdo-angrebet i Paris.

Andre læser også