Politiet stoppede alt og alle ved de to totalkontroller på Fyn. Her er det fra rastepladsen i Kildebjerg N, hvor det var lastbilchaufførerne, der måtte stå for skud.
Politiet stoppede alt og alle ved de to totalkontroller på Fyn. Her er det fra rastepladsen i Kildebjerg N, hvor det var lastbilchaufførerne, der måtte stå for skud. Foto: Sonny Munk Carlsen
Politiet foretog torsdag formiddag en historisk totalkontrol, hvor alle køretøjer blev stoppet to steder på øen.

I samarbejde med blandt andre Skat, Bilinspektionen, Fødevarestyrelsen, Arbejdstilsynet, Udlændingestyrelsen, Vejdirektoratet og de fynske kommuner blev alt tjekket igennem. Torsdag eftermiddag gjorde man det en gang til.

Politiet vinker dig og din bil ind på en stor rasteplads. Du bliver sendt om bag i køen af alle de andre køretøjer, og du må vente til, at det er din tur. Kører du lastbil, tjekker de bl.a., om dine papirer og køre-/hviletider er i orden. Kører du almindelig personbil, tjekker politiet din forsikring, registreringsattest og dit eventuelle gods. Virker du mistænkelig, gennemgår narkohunde dit køretøj.

Sådan forløb det torsdag formiddag ved de store rastepladser ved Kildebjerg N og Rønninge S på Fyn. Her fandt en historisk omfattende totalkontrol sted, hvor Fyns Politi fik hjælp af en lang række myndigheder. Alle biller blev stoppet, og ALT blev tjekket. Det gav i flere tilfælde bonus.

Ved Kildebjerg var det hovedsagligt lastbiler og større køretøjer, der blev kaldt ind.

- Jeg har snakket med en, der ikke fik lov at køre videre, fordi politiet mente, han havde en ulovlig sammenkobling til anhængeren. Nu må han så holde og vente der og risikerer at få en bøde, siger BTs reporter på stedet og fortæller, at chaufførerne tager det med højt humør, men drikker utroligt meget kaffe for at holde varmen i det kølige vejr.

Både toldere, politifolk, skattefolk, fødevarestyrelsen og narkopatruljer var til stede.

Chauffør Tom Mikkelsen, der kører med Premier Is, er glad for den omfattende aktion.

- Det er rigtig fint, for jeg har ikke noget at skjule. Jeg ville egentlig ikke have noget imod mere kontrol, siger han til Bt.dk.

Politiet kørte også langs motorvejen for at se, om lastbilerne overholdt reglerne om overhaling.

- Det er rigtig godt. Jeg er meget irriteret over de lastbiler, der overhaler, hvor man ikke må. Jeg tror, at det i ni ud af ti tilfælde er udenlandske chauffører, der gør det. Og det gør, at lastbilchauffører i de fleste danskeres øjne er nogle idioter, fortsætter Tom Mikkelsen.

På den anden rasteplads ved Rønninge - mellem Nyborg og Odense - var det personbilerne, der måtte stå for skud. Samtlige 2300 biler, der kørte forbi mellem 10 og 12, blev kaldt ind af politiet. Her blev bilerne linet op på fem rækker og gennemgået systematisk. Også her gav det pote.

- Vi har bl.a. snuppet to yngre mænd med to kilo skunk i bilen samt en polak, der hverken havde kørekort, forsikring og registreringsattest. Ham har vi nu kørt til afhøring, siger Kenneth Taanquist, vicepolitikommissær ved Fyns Politi og en af de operationelle ledere ved aktionen.

Inden dagens aktion frygtede politiet store kødannelser ved kontrolpunkterne. Men det har der ikke været noget af, hvilket ifølge vicepolitikommissæren er yderst tilfredsstillende.

- Vi har forberedt os grundigt. Det kan vi i hvert fald se, da vi har været i stand til at undgå kø, selvom vi har kaldt 2300 biler ind og kontrolleret alt, siger Kenneth Taanquist.

Der var også en helikopter fra Karup på standby, hvis der skulle blive brug for det.

Umiddelbart efter den første store totalkontrol gik endnu en aktion i gang. Denne er nu også overstået, og politiet oplyser, at der ikke kommer flere i løbet torsdag.

Ved Kildebjerg N stoppede politiet omkring 600 lastbiler til kontrol:
 • 106 blev kaldt ind til en nærmere kontrol, hvoraf der var sager på dem alle
 • En udenlandsk lastbil blev beslaglagt, da køre-/hviletidsbestemmelserne var overtrådt. Politiet fremsatte herefter et bødekrav på 300.000 kroner mod firmaet og beslaglagde lastbilen
 • 13 andre chauffører havde heller ikke overholdt køre-/hviletidsbestemmelserne og kan se frem til en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet
 • Politiet har desuden optaget 11 sager om overtrædelse af reglerne om international transport, syv lastbiler har fået lavet bremsekontrol, hvor to af dem nu skal en tur i synshallen, mens Skat har lavet fire sager, hvor der er mistanke om, at der ikke er betalt den lovpligtige skat

Ved Rønninge S stoppede politiet omkring 2300 person- og varebiler:

 • En bilist blev anholdt for at køre i en stjålen bil
 • To bilister blev anholdt i forbindelse med overtrædelse af loven om euforiserende stoffer
 • To bilister blev anholdt for at køre i medicin- eller narkopåvirket tilstand.
 • Desuden blev der skrevet to sager om overlæs, to sager om kørsel uden førerret, fire sager om kørsel i frakendelsestiden, en sag om overtrædelse af dyrevelfærd, to sager, hvor bilerne ikke var forsikret korrekt, 44 sager om overtrædelse af færdselsloven
 • 13 luksusbiler blev stoppet, hvor Skat i øjeblikket er ved at undersøge, om ejerne har betalt de lovpligtige skatter og afgifter. Derudover har Skat stoppet en bilist, som de mistænker for at have begået såkaldt kædesvig - det vil sige at oprette selskaber, hvor det ikke er hensigten at betale hverken moms eller skat - samt to firmavarevogne, hvor der i begge biler befandt sig personer, der var på bistandshjælp, samtidig med at de arbejdede for firmaet.

Der er også opgjort resultatet ved eftermiddagens kontrolposter.

Ved rasteplads Rønninge blev omkring 2.500 person- og varebiler i retning mod Jylland kontrolleret. Her fandt myndighederne:

 • 32 overtrædelse af færdselsloven
 • Tre bilister, der førte bil uden førerret
 • En, der kørte i frakendelsestiden
 • Syv spritbilister
 • To kører i narko/medicinpåvirket tilstand
 • En bilist overtrådte lovgivningen om dyrevelfærd
 • Fire bilister kørte i biler, der var afmeldt hos Det Digitale Motorregister
 • En overtrædelse af våbenloven
 • En overtrædelse af loven om euforiserende stoffer
 • En overtrædelse af loven om transport af farligt gods
Ved rasteplads Kildebjerg stoppede man lastbiler og busser i retning mod Sjælland. I alt omkring 85 lastbiler gennemgik en kontrol. Man fandt:
 • 37 overtrædelse af køre- hviletidsreglerne
 • 10 fejl på kontrolapparater
 • 25 andre sager
 • 4 bliver indkaldt til syn

Politiet alene har udskrevet bøder torsdag eftermiddag for i alt 290.000 kroner

Fødevarestyrelsen har kntrolleret 20 køretøjer. I ti tilfælde blev der givet den mildeste sanktion, som er en irettesættelse

Trafikstyrelsen har kontrolleret seks køretøjer – tre af disse kan forvente en opfølgning

Skat har kontrolleret i alt 20 køretøjer – heraf 15 var i scanneren. En chauffør fik en bøde på 10.000 kroner for ulovlig import af koks.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.