Det er slået revner i den blankpolerede facade, der har prydet kongehuset de seneste mange år.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehuskender, efter, at det er kommet frem, at kronprins Frederik lørdag af to omgange krydsede Storebæltsbroen på et tidspunkt, hvor den var for lukket for trafik på grund af stormen »Egon«.

»Det er helt klart en af de dårligste sager, kongehuset har haft i mange år. Det er en sag, hvor man har signaleret, at man var ligeglad med den øvrige del af befolkningen, og man har følt sig hævet over den samme befolkning. Det er en rigtig dårlig sag,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Lars Hovbakke Sørensen
Lars Hovbakke Sørensen Foto: Claus Fisker
Vis mere

Sammenlignet med andre kongehuse rundt omkring i Europa nyder det danske kongehus en uhørt stor opbakning hos de danske borgere. Men der skal ikke mange af den her slags sager til, før det billede kan ændre sig, vurderer historikeren.

»Hver gang der kommer sådan en sag, så skader det kongehusets renomme. Vi har haft en dygtig monark, men så snart de her sager begynder at hobe sig op, så ved vi, at billedet kan ændre sig,« vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

LÆS OGSÅ

Han erklærer sig samtidig for overrasket over, at det er kronprins Frederik, der er involveret i optrinnet.

»Det er er lidt overraskende, fordi det er ikke ret tit, at vi har haft den slags sager fra hans sider. Nu er det noget uklart, hvem der har taget stilling i situationen, men han er en af dem, der har et forklaringsproblem,« vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Kongehuset beklager selv beklager optrinnet i en pressemeddelelse.

»Kronprinsen er ked af det, der skete, og kan godt forstå, at situationen var med til at skabe yderligere frustrationer og vrede blandt de mennesker, der havde ventet i mange timer på at passere broen. Det var en forkert beslutning at tage imod muligheden for, at bilen kunne fortsætte, og det beklager Kronprinsen,« siger kommunikations- og pressechef for kongehuset, Lene Balleby.

LÆS OGSÅ

Også hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har ansvaret for Kronprinsens sikkerhed, beklager man lørdagens brokørsel.

»Det er PETs ansvar at varetage sikkerheden i sådanne situationer, og denne passage burde naturligvis ikke være sket. PET beklager og vil nu gennemgå de relevante procedurer på området,« lyder det i en pressemeddelelse fra myndigheden.

Kronprins Frederik krydsede i alt broen to gange lørdag: En gang om eftermiddagen, hvor broen netop var lukket, og igen senere på natten til søndag, hvor broen fortsat var lukket på grund af stormen.

Direktør for Sund og Bælt, Leo Larsen, kalder beslutningen om at krydse broen for »fuldstændig uforsvarligt«.

»Det er fuldstændigt uforsvarligt at køre over. Man risikerer, at der sker et færdselsuheld. Hvis det sker, skal der redningsmandskab ud på broen, og så risikerer man deres liv. Det er baggrunden for, at vi sammen med politiet vælger at lukke broen. Det er for farligt at færdes derude,« siger Leo Larsen til bt.dk.