Iben Detlefs tabte kampen til kræften.

Det var som taget ud af et eventyr.

Hun var skilsmissebarn og voksede op i en lille jysk flække, hvor familien boede oven på et forsamlingshus.

Han var prins, voksede op i pomp og pragt på Amalienborg og var udsat for hele Danmarks hungrende opmærksomhed.

Iben Detlefs og prins Joachim var et umage par – da hun mødte ham, fandt hun ham arrogant. Men efter måneders royalt bejleri blev de stormende forelskede. Parret var uadskillelige.

Spekulationerne gik flere gange på, at Joachims kæreste gennem fem år skulle være prinsesse. Det skete aldrig. I stedet slog Joachim op.

I dag, 22 år efter bruddet, er prins Joachims ungdomskæreste død af kræft. Hun blev 48 år.

Et tab, som helt sikkert vil påvirke prins Joachim, siger Bodil Cath, der gennem en 40 år lang karriere som hofreporter på BT fulgte parrets blomstrende kærlighed.

»Efter bruddet var de fortsat gode venner, og Iben Detlefs deltog stadig i royale begivenheder som ven. Hun var meget vellidt. Så det vil da helt sikkert berøre prins Joachim,« siger Bodil Cath.

Forstod kongehusets regler

Det var en smuk, ung, langbenet og lyshåret pige, der tiltrak prinsens opmærksomhed, da de to mødtes til en fest. Hun var 22 år – tre år ældre end prinsen.

»I begyndelsen kunne jeg overhovedet ikke lide Joachim. Jeg syntes, han var frygtelig arrogant,« fortalte Iben Detlefs i starten af halvfemserne i et interview til Ekstra Bladet.

Men prinsen gav ikke op. De lyse lokker og det store tandpastasmil havde før mødet med prinsen skaffet Iben Detlefs en toårig karriere som model i Paris. Hun var ikke blot smuk, hun talte også fransk. Joachim kunne tilsyneladende ikke få hende ud af hovedet.

»Efterhånden fik han charmet mig rundt, men der gik tre måneder,« sagde hun dengang til avisen.

Iben Plesner Detlefs.
Iben Plesner Detlefs. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Nær ven af kongefamilien

Herfra var de nærmest uadskillelige. De red på heste sammen. Stod på ski. Om sommeren forskansede de sig på Henriks slot Cayx i Frankrig.

Iben Detlefs blev en nær ven af kongefamilien. Hun blev inviteret med til dronning Margrethes 50 års fødselsdag og Margrethe og Henriks sølvbryllup. Og det på trods af at parret ikke engang var forlovet.

»Vi var mange, der på et tidspunkt troede, at det blev dem,« siger Bodil Cath, der udmærket forstår, hvad prinsen faldt for – hun talte selv flere gange med Iben Detlefs:

»Hun var en ualmindelig charmerende og sød pige,« siger den tidligere hofreporter, der mener, at Iben Detlefs havde det, der skulle til for at blive prinsesse.

»Hun var populær, fordi hun opførte sig efter den royale bog. Hun forstod sin rolle og sagde aldrig noget, som ikke var okay i royalt regi. Der er ting, man gør, og ting, man ikke gør. Man plaprer ikke til aviserne, med mindre det er clearet med hoffet. Og så kunne hun sin Emma Gad.«

Men i stedet for et royalt liv ventede der Iben Detlefs en hård og ubehagelig overraskelse.

Pigen fra Voldby

Iben Detlefs voksede op i Voldby, en lille jysk flække 23 km vest for Aarhus. Her boede familien oven på et forsamlingshus, som moderen forpagtede, har Iben Detlefs fortalt til Ekstra Bladet. Hendes forældre blev skilt, da hun var omkring 13 år.

Men en endnu vigtigere begivenhed formede Iben Detlefs som ung – moderen blev ramt af lymfekræft. Kemoterapien svækkede hende, og de måtte opgive forsamlingshuset og flytte til en lejlighed lige uden for Aarhus, fortalte Detlefs til avisen.

Her var Iben Detlefs alene med sin lillebror og mor, og selv om de koncentrerede sig om at holde glæden oppe med hygge og spil, lå det nu i kortene, at hun måtte tage ansvar for lillebroren Brian.

»På et tidspunkt var det ligesom mig, der bestemte, og det sidder stadig i mig,« sagde Iben Detlefs til Ekstra Bladet.

Som ung tog hun til Paris for at blive model. Men efter to år vendte hun hjem for at uddanne sig, mens modelkarrieren fortsatte i Danmark.

Så mødte hun Joachim.

Slog op fra Hongkong

I 1993 måtte Iben Detlefs – der på det tidspunkt var 27 år – være vant til rygterne om en snarlig forlovelse med den tre år yngre prins. Nu havde de set hinanden i fem år.

Men i december måned kom chokket. Prins Joachim slog op med hende fra Hongkong, hvor han som ansat hos A.P. Møller Maersk Gruppen var udstationeret.

Meldingen kom nærmest som en bombe, fortalte venner af Iben Detlefs dengang til BT.

»Selvfølgelig var hun ked af det lige efter, de gik fra hinanden,« siger Bodil Cath, der dækkede historien.

Blot to år senere blev Joachim forlovet med Alexandra. Iben Detlefs’ liv gik videre – senere giftede hun sig med Thomas Kadziola og tog navnet Iben Kadziola.