Når man har en udsigt, som den danske astronaut Andreas Mogensen har, virker et godt måltid til også at være på sin plads. Og det er lige det, han tirsdag aften dansk tid har fået i godt 400 kilometers højde om bord på rumstationen ISS.

På sin Twitter-profil har 38-årige Andreas Mogensen lagt et billede op af sin danske 'rummad', som han selv har taget med ud i rummet i plastposer og konservesdåser som såkaldt bonus-mad til sig selv og til sine otte astronautkolleger på rumstationen som en kulinarisk overraskelse.

»Dansk rummad: sprængt oksebryst med kål, vanilierand med rabarber og Space Rocks chokolade,« skriver Andreas Mogensen på Twitter sammen med billedet af Space Rocks-chokoladen.

Måltidet er udtænkt og lavet af kok og gastronomisk designer Thorsten Schmidt ud fra tanken om, at måltidets smag og form skal bryde med den gængse rummad.

Over for DR har Thorsten Schmidt tidligere fortalt, at han glæder sig til at se, hvad astronauterne siger til chokoladen, for Andreas Mogensen har lovet at dokumentere oplevelsen på video og fotos.

»Vi tager røven på dem alle sammen. Hvert stykke er lavet individuelt til alle astronauterne med humor og iblandet lidt skørt. For mig er måltidet også noget med at skabe samtale og skabe dét der øjeblik, som man kan huske sammen, så måltidet bryder isen og skaber lidt sjov i en ellers meget planlagt hverdag,« siger han til DR.

Noget tyder på, at de individuelle chokolader faldt i god smag.

»Stor tak til Thorsten Schmidt for dansk rummiddag for hele holdet med Space Rocks overraskelse!« skriver Andreas Mogensen videre på Twitter.

I løbet af tirsdagdagen har Andreas Mogensen også skullet spise sig gennem en række specialproducerede italienske müsli-stænger med små smagsvariationer.

Astronauter klager ofte over, at maden smager anderledes og mere kedeligt i rummet, så eksperimentet skal blandt andet give klarhed over, hvad der sker med menneskelige smagsløg i vægtløsheden.

Onsdag klokken 06.37 i sidste uge skrev Andreas Mogensen danmarkshistorie, da han blev den første dansker i rummet. Som en af tre astronauter blev han sendt ud i rummet i Sojuz-raketten, der havde ISS-rumstationen som destination.

Efter godt 51 timer i rummet blev fartøjet fredag tilkoblet til ISS, og Andreas Mogensen kunne møde besætningen, der ventede på dem.

Andreas Mogensen indleder sin tilbagerejse fredag ved 18.30-tiden dansk tid og forventes at lande i Kasakhstan i et Sojuz-landingsmodul omkring klokken 01.30 natten til lørdag.

Mandag delte Andreas Mogensen et andet billede fra rumstationen. Der var det nemlig lykkedes ham at få taget et billede, mens ISS fløj hen over et skyfrit Danmark.