I en ny bog om den arbejdsomme Herman Salling, der revolutionerede detailhandlen, møder man også et kantet og krævende familiemenneske - præcis som Mads Skjern fra Matador.

»Vi kan ikke sidde her til juelaften«er den tredje biografi om Herman Salling og hans livsværk: Dansk Supermarked.

Denne adskiller sig fra de andre ved at gå helt tæt på og fortælle om scener fra familielivet på Ildervej i Aarhus, skriver Stiften.

»Jeg har bevidst beskrevet Herman Salling, som den han var på godt og ondt. Han skabte et enormt livsværk, der er kommet et utal af mennesker til gode. Det gør man ikke uden at have et stort talent og at bruge stort set al sin tid på det. Naturligvis måtte det koste noget på andre fronter,« siger forfatteren Hanne Sindbæk.

»Jeg har en stor forståelse og tolerance overfor Herman, som jeg konsekvent kalder ham, selv om jeg ikke har mødt ham og er blevet dus. Det kan godt være, at hans kantede holdning til sine børn ikke ser godt ud i damebladende, men jeg holder rigtig meget af ham,« griner Hanne Sindbæk.

Herman Salling var hjemmevant på de boende gulve. Her har han i Salling besøg af dronning Elizabeths lillesøster fra England, Margaret, prinsesse Margrethe og Benedikte. Foto fra bogen
Herman Salling var hjemmevant på de boende gulve. Her har han i Salling besøg af dronning Elizabeths lillesøster fra England, Margaret, prinsesse Margrethe og Benedikte. Foto fra bogen
Vis mere

Hun gør opmærksom på, at Herman Salling træder ind i Salling i 1946, og at den folkekære tv-serie Matador slutter i 1947. Hanne Sindbæk ser Herman Salling som en slags moderne Mads Skjern.

Klare prioriteringer

Man ser det næsten for sig, når man læser et afsnit som dette:

Trine giftede sig med Tito fra Peru, der flyttede til Aarhus og tjente til dagen og vejen ved at sælge smykker på gaden. Ham ville hun gerne præsentere for sin far, og de kom til Ildervej og bankede på døren. Herman ville ikke se dem. Han kunne slet ikke acceptere sådan en svigersøn.

»Det er din datter!« Karin kunne ikke skjule sin forargelse. Det unge par stod lige udenfor, og han ville ikke lukke dem ind. Der gik hendes grænse.

»Hvis ikke du modtager din datter nu – så går jeg!«

Det ville Herman ikke risikere, og sådan gik det til, at han overhovedet mødte faderen til sit barnebarn.

04 RAN Laksens Aften 10 LR Fund Raising Dinner på Værket. Txt: Boll
04 RAN Laksens Aften 10 LR Fund Raising Dinner på Værket. Txt: Boll
Vis mere

Hvis Herman Salling er Mads Skjern alter ego, må Karin Salling så absolut være Ingeborg.

Scenen herover minder en hel del om den i Matador, hvor Mads Skjern opdager, at sønnen Ulrik er homoseksuel og smider ham på døren. Ingebrog rejser resolut efter Ulrik.

»Var Mads Skjern en krammebamse? Nej det var han ikke. Det var Herman Salling måske heller ikke. Hans prioriteter var helt klart i nævnte rækkefølge forretning, kvinder, kortspil og fiskeri. Og han gjorde det imponerende godt,« siger Hanne Sindbæk.

Efterhånden fik Herman Salling et tåleligt forhold til sine døtre, men det var ifølge dem udelukkende Karin Sallings fortjeneste. Hun samlede familien til jul og fik taget fotos foran pejsen af alle med nissehuer på.

Kvinden bag manden

Karin Salling beskrives i bogen på alle måder som sin mands store støtte og en af de få, der gik i rette med ham med succes.

De var ivrige lystfiskere, og hendes rekord er en laks på 17 kilo, hvilket han aldrig formåede at slå. Hun til gengæld har præsteret både at fiske en fantastisk fiskestang, som han havde tabt, op af Namsen-elven. Og at fange en laks, der var undsluppet ham, sammen med de 100 meter line og et blink, han også mistede.

»Jeg levede samme med Herman i 29 år og kendte ham rigtig godt. Jeg ser nogle ting på en anden måde, end andre gør, men jeg kan sagtens genkende ham i bogen,« siger Karin Salling.

»Mange har bidraget til den nye bog. Han var 57 år, da vi mødtes og havde et liv før mig. Herhjemme var han fantastisk sød, kærlig, romantisk og taknemmelig for, hvad man gjorde, fordi han var handicappet i mange år,« siger Karin Salling.

»I forretningslivet er det enten dig eller mig, der overlever. Og det kan virke hårdt. Nogle gange var han hård andre gange var han blid,« uddyber hun.

»Jeg fik tre mørkerøde roser for jeg-elsker-dig hver lørdag i mange, mange år,« mindes hun sit liv med Herman Salling, der evnede at få en kvinde til at føle sig som det ypperste i denne verden.

Succesåbninger

Den moderne matador formåede også at præstere noget nær en revolution i detailhandlen - hele tre gange:

1. Da han åbnede Føtex i 1960. Der var selvbetjening, og tekstiler og fødevarer blandes. Folk kunne som noget nyt selv tage indpakket kød fra køledisken. Føtex var den hårdeste kamp, fordi det kostede mange penge at etablere en hel kæde. Det tog fire år at finde en investor, som blev Mærsk.

2. Åbningen af Bilka. Man havde da ikke før set varer på paller i en gigantisk hal, hvor kunderne kunne vælge mellem et væld af varetyper.

3. Åbningen af Netto. Det var en ny slags disount med kvalitetsvarer.

Karismatisk menneske

Samtidig var Herman Salling fremsynet i driften af Salling i alle årene. For eksempel fik han fremstillet og indsat den første rulletrappe i Jylland.

»Han var et karismatisk menneske, som satte et blivende aftryk på sin virksomhed. Og det er der stadig. Alle medarbejderne samler papir op, hvis de ser noget ligge på gulvet. Og retter på bunker rundt omkring i butikken -ligesom han altid gjorde,« siger Hanne Sindbæk.

»De er meget opfindsomme i Dansk Supermarked. De løser ethvert problem. Ligesom han gjorde, da han hyrede de værnepligtige til at fylde varer på hylderne, fordi personalet i nyåbnede Bilka ikke kunne følge med,« forklarer hun.

Bogen om Herman Salling og Dansk Supermarked er på 266 sider, som er spækkede med fotos af ham, kollegerne og familien både på job og privat. En udførlig tidsline, gamle bilag og presseudklip er med til at give bogen historisk tyngde. Der er også underholdende anekdoter om familier, der valfarter på udflugt til varehusene i hobetal, og om kvinder der slås indædt om blomstrede vattæpper.

Fortællestilen er scenisk, så læseren er med både når Herman Salling tager et opgør med sin far, mister sin første kone i barselsseng og vælger at gøre Johannesen til sin efterfølger.

Hanne Sindbæk har tilsyneladende gjort det godt, for Karin Salling mener, at der nu ikke er mere at fortælle om legende Herman Salling. Hun afviser, at der kommer flere bøger.

FAKTA

Vi kan ikke sidde her til juleaften
Hanne Sindbæk på Politikens Forlag
Udkom 9. oktober og koster 300 kroner

Hanne Sindbæk

  • Er journalist, forfatter og foredragsholder.
  • Har siden 1998 fokuseret på at beskrive dansk erhvervslivs top indefra – i interviews, portrætartikler, bøger og foredrag.
  • Har især skrevet for Berlingske Nyhedsmagasin og Berlingske Tidende.
  • Er forfatter til bogen om Saxo Bank, Tyren, Bjørnen og Banken (2009)
  • Comeback Kid (om Anders Samuelsen) 2013.
  • Medforfatter til Kammerherrens nye klæder. Frits Schur. Manden og myterne (2012).