50 danske folkeskoler har så mange to-sprogede elever, at det går ud over alle elevers faglige niveau. Samtidig vælger etnisk danske forældre skolerne fra. BT har lavet et kort over, hvor mange to-sprogede elever, der er på landets folkeskoler - og hvad karaktergennemsnittet er.

93 procent. Så mange elever af udenlandsk herkomst - de såkaldte to-sprogede elever - går der på folkeskolen Tingbjerg Heldagsskole i Københavns Nordvestkvarter. Modsat har kun én procent af eleverne på Skovgårdsskolen i Gentofte to udenlandske forældre. 

Billedet er det samme over hele landet. Selv om landets politikere i årevis har forsøgt at sætte fokus på den skæve fordeling af to-sprogede elever i landets folkeskoler, så er fordeling stadig meget skæv. Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet, som BT har gennemgået.

På 50 af landets folkeskoler går der mindst 40 procent to-sprogede elever. Og 85 af landets folkeskoler har mere end 30 procent to-sprogede elever, viser tallene, der er fra 2012. Samtidig viser en ny PISA-rapport, at to-sprogede elever klarer sig markant dårligere i skolen end etnisk danske børn.

Ifølge professor i pædagogik, Niels Egelund, er 30 procent en kritisk skæringsgrænse for andelen af to-sprogede elever 

- Vi kan se, at hvis man kommer over 30 procent to-sprogede elever på en skole, så stiger tilbøjeligheden til, at de ressourcestærke forældre tager deres børn ud af skolen. Og det er både de ressourcestærke danske og etniske familier, siger han.

Nederst kan du se, hvor mange tosprogede elever, der går på skolerne i din kommune

Og værre bliver det, når andelen af to-sprogede elever overskrider 40 procent.

- Der viser undersøgelser, at det går ud over alle børnenes læring. At eleverne får dårligere afgangsprøvekarakterer, end hvis de havde gået i en skole med en mindre koncentration af to-sprogede elever, forklarer professoren.

Formanden for foreningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, kender godt til problematikken med, at etnisk danske forældre bliver bekymrede, når andelen af to-sprogede børn på skolerne når over 30 procent.

- Selvfølgelig er det en overvejelse fra forældrene, for kommer man op i de her procenter, så ved man, at det går ud over læringen for alle børn, og også omkring klassekulturen. Hvordan holder man fødselsdag i klassen? Og hvordan leger vi sammen om eftermiddagen osv?, siger hun.

LÆS MERE OM DEN SKÆVE FORDELING I DAGENS TRYKTE UDGAVE AF BT. KØB AVISEN HER

Kortet herunder viser, hvor mange to-sprogede elever der er på alle landets skoler. Tryk på en kommune for at se tallene for skoler i den givne kommune.

Se kortet i et større vindue her.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.