Få kender ham. Endnu færre vil sige noget om ham. Robert Uggla er den 'hemmelige' arving til Mærsk-tronen. Mød ham her.

Kast et blik på billedet. Det kunne være din bankmand eller din revisor. Men den unge mand med de let stirrende øjne kan langt mere end debet og kredit.

Målrettet, ambitiøs, intelligent. Et fremragende ledertalent, der også er romantisk.

SE HEMMELIGHEDEN: SÅDAN HOLDER MÆRSK SIG FRISK

Navnet er Robert Mærks Uggla. Han er barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller og blev med sit nye direktørjob i det svenske tankrederi Broström dynastiets svar på Kronprins Frederik – med udsigt til trone og et ansvar, der ville sende de fleste mennesker i knæ.

Få i Danmark kender ham, endnu færre vil sige noget om ham. 'Ingen kommentarer', hører man oftest, når der bliver spurgt til manden, der er favorit til en dag at blive stjernen, som på toppen af dansk erhvervsliv skal skinne om kap med det verdenskendte Mærsk symbol.

Gjort af rette stof

B.T. har talt med en række kilder – de fleste vil være anonyme – tæt på den 31-årige Robert Mærsk Uggla, og billedet er klart: Han er gjort af det stof, som rigtige ledere er gjort af.

Som en tidligere kollega, der har arbejdet tæt sammen med Robert Uggla siger:

- Mærsk Mc-Kinney Møller leder efter en flittig, dygtig, arbejdsom og målrettet person til at lede firmaet, og alt det besidder Robert.

SE HEMMELIGHEDEN: SÅDAN HOLDER MÆRSK SIG FRISK

Robert er dygtig, målrettet, ambitiøs og hårdtarbejdende, og han besidder de egenskaber, som man skal have for at blive leder i Mærsk. Det overrasker mig ikke, at han er kommet frem i firmaet, siger den tidligere kollega, der forudser, at 'Robert har en stor karriere foran sig'.

Robert Mærsk Uggla er født 28. marts 1978 som søn af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, yngste datter af Mærsk, og den adelige svenske søofficer Gustav Peder Hansson Uggla.

Rige stockholmere

Han er bror til den to år ældre Johan Pedersson Uggla, født og opvokset i Oscars församling, som er det område i den svenske hovedstad, hvor de rigeste stockholmere hilser på hinanden søndag morgen henne ved bageren.

Prisen på en liter mælk har formentlig heller aldrig været på dagsordenen i herskabslejlighedens køkken.

Mens familieformuen i Danmark længe har været den største, rangerer mor Ane i Sverige på 10. pladsen over de rigeste med en formue på 698.247.187 svenske kr.

Robert Mærsk Uggla er selv en af de rigeste svenskere under 35 år, med en formue på 87.551.268 svenske kr i 2007.

Han blev student i 1997 med det, som bliver beskrevet som et 'fremragende snit', og fortsatte sin uddannelse i Sverige på Handelshøjskolen i Stockholm, hvor han i 2003 blev civiløkonom.

Rederiets tunge drenge

Året efter flyttede han til Danmark og startede i familiefirmaet, hvor han blev »oplært« under overvågning af nogle af rederiets tunge drenge, blandt dem direktør Vagn L. Møller, der havde mere end 30 års erfaring i A.P. Møller-Mærsk.

Han blev også sendt på lederkursus og har gennemført en lederuddannelse fra The Wharton School of the University of Pennsylvania i USA. Robert Mærsk Uggla bestod svendeprøven i rederiet, og han fandt nåde for de kritiske blikke fra familiefirmaets erfarne ledere, og han blev præmieret med topjobbet som landechef for Maersk Line i de Forenede Arabiske Emirater.

Andre havde blik for talentet. I 2007 vandt han en pris for bedste shipping-firma i Mellemøsten.

SE HEMMELIGHEDEN: SÅDAN HOLDER MÆRSK SIG FRISK

Året forinden vandt han et hjerte. Da han i august 2006 besluttede sig for at fri til sin kæreste Paola Konopik, valgte han at falde på knæ i et af de smukkeste naturområder i Sverige. Nationalparken Sarek der er en majestætisk, uberørt vildmark med høje tinder, dale og brusende elve, dannede den smukke, men vilde ramme om det frieri, der året efter kulminerede i et forårsbryllup i Danmark.

Den 19. maj 2007 blev han gift med Paola Konopik ved et romantisk bryllup i Kastelkirken i København. Her deltog hele familien, og den danske presse fik for første gang lov til at tage billeder af Mærsk-kronprinsen. Efter fotoseancen blev det unge par kørt fra kirken i en festligt pyntet cykeltaxa.

Hustruen gør karriere

Den smukke kvinde, som Robert Uggla har valgt at dele tilværelsen med, gør selv karriere i erhvervslivet. Paola Konopik er uddannet jurist ved Stockholms Universitet og har videreudannet sig på Colombia universitetet i New York.

Hun har arbejdet som assisterende dommer og har blandt andet oprettet netværket Unge Erhvervskvinder Øresund for unge kvinder med ambitioner om at komme frem i erhvervslivet.

Der har i mange år været gættet på, hvem i familien der engang skulle tage over efter den 96-årige Mærsk. Mærsk Mc-Kinney Møllers tre døtre har valgt forskellige retninger. Kun Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – Roberts mor – fulgte i sin fars fodspor.

Hun er formand for bestyrelsen i de to fonde A.P. Møller Mærsk og A.P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.

Ane Ugglas karriere kan have motiveret sønnerne.

Her har den yngste af brødrene forlængst overhalet den storebror 33-årige Johan Pedersson Uggla, der har et mellemlederjob i Mærsk i Brasilien, i kampen om kronprinsetitlen. For med Robert Mærsk Ugglas direktørjob i det Mærsk-ejede svenske tankrederi Broström tog spekulationer for alvor til: Robert Uggla var 'kronprinsen'.

Broström er en kæmpe svensk shippingvirksomhed, som er blevet opkøbt af A.P. Møller Mærsk A/S, og som fra 21. september har Robert Mærsk Uggla som boss.

- Robert har tydelige lederevner, og han har stærk international erfaring fra shippingbranchen, hvilket er nødvendigt for at bestride topjobbet, siger Kristian Mørch, driftschef i Maersk Tankers om Robert Mærsk Ugglas ansættelse i firmaet.

B.T. har i forbindelse med portrættet forsøgt at få en kommentar for Robert Mærsk Uggla, men han har ikke vendt tilbage.

Han glæder sig

Robert Mærsk Uggla glæder sig dog til sit nye job.

- Tankindustrien er ny for mig, og jeg ser frem til at arbejde for Broström. Det vil være min førsteprioritet at fortsætte udviklingen af Broströms konkurrencedygtighed, udtalte Robert Mærsk Uggla i en pressemeddelelse efter sin udnævnelse.

SE HEMMELIGHEDEN: SÅDAN HOLDER MÆRSK SIG FRISK

Er det blot 'blåt blod', der har skaffet Robert Mærsk Uggla direktørstolen? Ikke hvis man spørger en tidligere kollega. 'Hårdt arbejde' og 'evner' inden for shippingbranchen har gavnet Robert Mærsk Uggla:

- Vi har tidligere set, at det ikke er en adgangsbillet, bare fordi man er en del af familien. Robert bliver ikke bare forfremmet yderligere, fordi han er barnebarn, han skal gøre sig fortjent til sine forfremmelser. Han fortjener at få de her ord med på vejen, for han er dygtig, og det er ikke kun fordi, han er en del af familien.

Han vil have den bedste

Erik Bergmann Pedersen er tidligere chauffør for Mærsk Mc-Kinney Møller. Han har skrevet bogen 'Chauffør for hr. Møller' om sit tid bag rattet. Han har spenderet mange timer i selskab med chefen både i bilen og i privaten, hvor de bl.a. tit har diskuteret, hvad der skal til for at blive en rigtig leder. Og nogle af de egenskaber må den unge Uggla besidde, siden han er kommet i betragtning.

- Mærsk er kold og kynisk. Han vil have den med de bedste kvalifikationer. Den kommende leder skal være fremadstræbende og have en stærk vilje. Han skal have lederevner og masser af styrke. Det var det, som Mærsk altid efterspurgte. Han tager den bedst egnede, og det må Robert Uggla være, siden han er kommet i den position, siger Erik Bergmann Pedersen og den 31-årige mand med det tunge ansvar.

SE HEMMELIGHEDEN: SÅDAN HOLDER MÆRSK SIG FRISK