Dødstrusler, brevbomber og hooliganslagsmål - B.T. trykker navn på og fotos af en række personer på den yderste danske højrefløj med alvorlige domme

Her er højrefløjens bøller

PRESSENÆVNET KRITISERER BT FOR DENNE ARTIKEL. SE PRESSENÆVNETS KENDELSE HER.

Han satte straks trumf på: ’Alle børnene tog til øen for at drikke... det gjorde Anders ikke.’

Udadtil tog de danske højreekstremister afstand fra den norske terrorist - indadtil gjorde de grin med det norske massemord.

På samme måde kalder højrefløjen sig fredelig. Det passer heller ikke.

B.T. kan eksempelvis i dag fortælle, at Rene Duedam, der er fast gæst til skandinaviske nazidemonstrationer, i 2008 fik en dom for at have overfaldet og forsøgt at kvæle sin kæreste.

Han er en af mindst 18 personer på den yderste danske højrefløj, der indenfor de sidste fem år har domme for vold, trusler og våbenbesiddelse - hertil skal lægges 43-årige Lars Agerbak, der ifølge politiet står til at blive tiltalt for at ville fremstille bomber i sin kælder. Og så har B.T. endda sorteret bl.a. narkodomme fra.

Det er samme Lars Agerbak, der i denne uge havnede i mediernes søgelys, fordi han poserede med våben på en række fotos, da Danmarks Nationale Front besøgte deres russiske kollegaer i Slavisk Union.

- De danske skytter blev udrustet med henholdsvis en 9,3x62mm riffel med infrarødt nat-sigte og en 12 gauge pumpgun med Brenneke-ammunition (et enkelt projektil i størrelse stor). Det er noget, der virker. Dagen efter øvede vi lidt taktisk fremrykning, stod der indtil i går på Danmarks Nationale Fronts hjemmeside.

Mest ekstrem

Mindst 12 personer i Danmarks Nationale Front har fængselsdomme - flere af dem dog for andet end vold.

Bevægelsen regnes som en af de mest ekstreme på højrefløjen. De mange grupperinger er svære at skille fra hinanden - for når SIAD eksempelvis holder demonstration, så møder de andre organisationer talstærkt op. Her bliver slagordene råbt højt.

Til gengæld er de mange personer tavse, når B.T. i denne uge har forsøgt at kontakte dem på både mail, telefon og via Facebook.

Danmarks Nationale Front sender blot følgende citat: ’Vi ønsker ikke at medvirke i noget som helst, ej heller at besvare spørgsmål, skriver foreningen.

En af dem, der svarer, er Julius Børgesen, der i 2007 fik seks måneders fængsel for at opfordre til mordbrand mod nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og for at være i besiddelse af skydevåben uden våbentilladelse.

Han kender stadig mange på højrefløjen, men er ikke længere aktiv.

- Jeg synes, at det er helt ude af proportioner, at mistanken skal rejses mod alle grupper, der har udtrykt sig kritisk om indvandrere, fordi en galning går amok i Norge. Den eneste grund til, at jeg anskaffede mig geværerne, var, at jeg skulle kunne forsvare mig mod folk fra venstrefløjen, siger han.

Formanden for Frit Danmark, Michael Ellegaard, der ifølge hjemmesiden holder skydeøvelser, kan ikke se noget galt i sine mange domme.

- I det mindste har jeg hverken begået hjemmerøverier eller voldtægt.

Hvordan kan du hænge indvandrere ud for voldsdomme, når du har hårdere straffe selv?

- Jamen, jeg har jo udstået min straf, siger Michael Ellegaard, der fortæller, at han under valgkampen arbejder sammen med Vederfølner, der er opstået på resterne af Dansk Front.

KLIK VIDERE OG SE DANMARKS 13 MEST RADIKALE HØJRE-EKSTREMISTER

Sparkede kvinde med sikkerhedssko

49-årige Niels Kristensen, der i dag er med i Danmarks Nationale Front, fik i 2007 tre måneders fængsel for at have sparket en 29-årig jurastuderende kvinde otte-ti gange med sikkerhedssko og slået hende med nazisternes fane. Overfaldet skete under Rudolf Hess-demonstrationen i Kolding i august 2007, der kostede Jonni Hansen en fængselsdom for vold mod betjent.

Dødstrusler fra kvindelig leder

Dødstrusler mod Enhedslistens folketingsmedlem Per Clausen kostede sidste år 30 dages fængsel til 29-årige Louise Siegenfeldt Jensen, tidligere leder af ungdomgruppen under Stop Islamiseringen af Danmark. Hun skrev til Per Clausen: ’Håber satme at I bliver slået ihjel én for én, og jeg skal nok selv deltage aktivt’. Hun afsonede da en dom på et års fængsel for at være i besiddelse af et oversavet jagtgevær med patroner.

Kørte seks anti-nazister ned

Formanden for DNSB i 1991-2010, Jonni Hansen, fik halvandet års fængsel ved Østre Landsret i 1999 for at køre ind i en gruppe mennesker med sin bil, så seks måtte på hospitalet. Flokken ville save rækværket ned foran Nazi-borgen i Greve. I 2007 fik han også en dom på 60 dage for at gribe eller slå ud efter en politimand ved en demonstration i Kolding. Endelig har han en dom på 30 dages fængsel fra 1991 for vold mod sin ekskone.

Otte år for brevbomber

44-årige Thomas Derry Nakaba fik otte års fængsel i 1997 for sammen med Michael Volder og Nicky Steengaard, der begge fik tre års fængsel, at fremstille tre brevbomber, som de siden sendte til en tv-vært gift med en sort mand, en nazi-rival og en autonom gruppe i England. Han blev også dømt for at have skudt en politibetjent under anholdelsen. Efter sin løsladelse var han i en periode med i Bandidos.

Ledede masseangreb

Den i dag 25-årige daværende leder af den højreekstreme AGF-gruppe White Pride, Simon Hvass Jacobsen, fik 10 måneders fængsel i Vestre Landsret i september 2008. Bl.a. har han overfaldet en politimand, dørvogtere, kontrollører på stadion og slået en kvinde i hovedet med en flaske på et værtshus i Aarhus. Han ledede også 40-50 mand, der angreb værtshuset Bridgewater, da flokken var blevet bortvist.

Grov vold og våben

PRESSENÆVNET KRITISERER BT FOR DENNE ARTIKEL. SE PRESSENÆVNETS KENDELSE HER.

Det kostede 40 dage bag tremmer, da Danmarks Nationale Front og Vederfølner-medlemmet Lasse Millo Johansen 17. april 2008 blev dømt i Lyngby Byret. Han fik straffen for at have udøvet grov vold på et værtshus. I hans lejlighed i Gentofte fandt politiet desuden en lang række slag- og blankvåben. Herunder knojern, totenschlægere, knive og et baseballbat.

PRESSENÆVNET KRITISERER BT FOR DENNE ARTIKEL. SE PRESSENÆVNETS KENDELSE HER.

Overfaldt de røde

Nordsjællandske Oliver Cox overfaldt sammen med en anden i Dansk Front en gruppe aktivister fra Socialistisk Ungdomsfront 11. september 2008 i Vejle. Den anden person er siden faldet i unåde hos højrefløjen. Overfaldet skete med slag, spark og kast med fyldte øldåser. De blev begge idømt 60 dages fængsel, hvor de 40 blev gjort betingede. Oliver Cox forlod siden Dansk Front og er i dag med i Danmarks Nationale Front.

Ville kvæle kæreste

Det nuværende medlem af Danmarks Nationale Front, Rene Duedam, fik 8. april 2008 fire måneders fængsel for at have overfaldet sin daværende kæreste. Han havde blandt andet forsøgt at kvæle hende. Han er tidligere blevet politianmeldt af FC København i 2006 for at have fremstillet klistermærker med Kurt Wester- gaards Muhammed-tegning og teksten ’FCK-fans mod muslimer’. Det gav ham livstids-karantæne i Parken.

Ville sende hoved med pakkepost

41-årige Carsten Braaby er dømt for at true med at ville skære hovedet af sin ekskærestes nye partner og sende det som pakkepost. Truslen sendte han fra arresten i Svendborg, hvor han afsonede en straf for at have smadret samme ekskæreste med en hammer. Det kostede det nuværende medlem af Danmarks Nationale Front otte måneder bag tremmer i 2007. Han fik også fire måneder for at have kastet flasker mod en afghaner og hærværk mod en bil med passagerer.

Truede med økse

Esben Kristensen, der siden oktober 2010 har været formand for de danske nazister, har selv et par domme. I 1999 fik han 40 dages fængsel for at true en mand med en økse, fordi han ville ind i et hus i Nørresundby, som DNSB ikke længere ejede. I 2001 fik han en racismedom, fordi han havde råbt ’nigger’ efter Sydafrikas præsident Thabo Mbeki, der var på officielt besøg i Danmark.

Holdt kvinde som gidsel

Formanden for Frit Danmark, Michael Ellegård, er dømt fem gange. I 2001 fik han to års fængsel for at holde en kvinde som gidsel, mens han slog hende med et koben og affyrede en pistol. I 2004 og 2007 fik han domme på otte måneder og et år for at forsvare kæresten med knytnæve og baseballbat. I 2008 fik han tre måneder for at kalde en betjent voldsmand og løgner. Senest fik han i 2009 en bøde for at være i besiddelse af en ulovlig kniv.

Opfordrede til attentat

Den 38-årige eks-talsmand for Dansk Front, Julius Børgesen, fik i august 2007 seks måneders fængsel for at opfordre til at futte den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) hus af. Han ville provokere dem, der havde sat ild til huset hos daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V). Han blev også dømt for overtrædelser af våbenloven, fordi man hos Julius Børgesen havde fundet en halvautomatisk militærriffel og en salonriffel.