Her et eksempel på hvad et tryk på knappen afslører. Her et par søgninger det ikke var meningen nogen nogensinde skulle se.
Her et eksempel på hvad et tryk på knappen afslører. Her et par søgninger det ikke var meningen nogen nogensinde skulle se.

På Facebook kan vi være dem, vi gerne vil give omverdenen indtryk af at vi er:

Idylliske feriebilleder, filosofiske overvejelser, børnenes fastelavnsbilleder og alt det, der i det hele taget pudser vort image af som et menneske, der lever et såkaldt 'lykkeligt' liv.

Men nu skal du passe på: Der er kommet en ny knap på Facebook, der viser alt - som i ALT - hvad du surfer rundt og søger efter, når du er logget på Facebook.

Instagram-pix


Knappen hedder 'Aktivitetslog' og du finder den lige under dit coverbillede.

Tryk på den og sæt flueben i feltet 'inkluder' og få afsløret alt, hvad du har brugt din tid på: hvilke profiler, du har besøgt, hvilke sider, du har besøgt, hvad du selv har skrevet og fået af kommentarer.

Det er forhåbentlig ikke så overraskende for dig selv, hvis du ellers har været ved dine fulde fem, når du har været på Facebook.

Tatoo


Men hvis du hører til dem, der logger ind på Facebook og derefter går fra computer, smartphone eller Ipad, så kan du hurtigt få afsløret dit sande jeg, hvis veninden, kæresten eller kollegaen kommer forbi og trykker på knappen.

Måske har du ikke lyst til at dele med veninderne, at du stalker din lærer.

Måske har du ikke lyst til at dele med kæresten, at du stalker din ekskæreste - eller hans ekskæreste.

Måske har du ikke lyst til at få afsløret, hvilke sider du besøger i din arbejdstid.

'Facerape' kalder man det, når en anden logger ind på ens profil og skriver statusopdateringer og sender beskeder i dit navn. Det kan være slemt nok, og det er ulovligt.

I denne uge faldt der dom i en sag om Facerape, hvor to danske drenge blev dømt efter straffelovens paragraffer om: 'overtrædelse af brevhemmeligheden, blufærdighedskrænkelse og for at viderebringe meddelelser om andres forhold'.

Selv hvis man har fuldstændig ren samvittighed, er man måske ikke interesseret i at få sine søgevaner afsløret.

Instagram-pix


Knappen har figureret på Facebook et stykke tid, men mange vil formodentlig stadig blive overraskede over, at den eksisterer.

Vi er blevet vant til at offentliggøre en stor del af vort liv og vore tanke i sociale medier, men knappen er udtryk for, at Facebook nu er gået skridtet videre: Hvis folk kan få adgang til vores profil, kan de nu også få adgang til det, vi ikke ønsker at dele med andre.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.