Lyt til artiklen

Det er ikke de spanske agurker der er kilde til udbruddet af den farlige VTEC bakterie. Det har Fødevarestyrelsen netop meddelt. Alle advarsler mod spanske agurker er dermed ophævet.

-Vi kan officielt frikende agurkerne fra Spanien. Intet tyder på, at de er kilden til udbruddet, siger fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Sigsgaard til Bt.dk.

I går frikendte Fødevarestyrelsen ligeledes de danske agurker, og dermed ser det ud til at smittekilden er isoleret til Nord-tyskland.

- Det her ser ud til at være et tysk problem, så vi opretholder advarslen mod agurker, tomater og salat fra det nordlige Tyskland, siger Kim Sigsgaard.

I den netop udsendte anbefaling skriver Fødevarestyrelsen:

-Tyske fødevaresikkerhedsmyndigheder og EU- kommisionen har i dag onsdag konkluderet, at prøver af spanske agurker mistænkt for at være kilden til de alvorlige udbrud med E.colibakterier, som hærger i Tyskland, ikke er smittet med denne E.coli.

Men i takt med at de mulige smittekilder falder fra, så forsætter smitten med at brede sig.  I går blev det første tilfælde fundet i Spanien, hvor en patient lige nu er indlagt smittet med VTEC.

Dermed findes VTEC-bakterien nu både i Danmark, Sverige, Tyskland, England, Holland, Østrig, Tjekkiet og nu også Spanien, hvis agurker altså netop et blevet frikendt som smittekilde.

I Danmark er foreløbigt 14 danskere smittede. Syv af disse har oplevet nyresvigt.