Det er ikke de spanske agurker der er kilde til udbruddet af den farlige VTEC bakterie. Det har Fødevarestyrelsen netop meddelt. Alle advarsler mod spanske agurker er dermed ophævet.

-Vi kan officielt frikende agurkerne fra Spanien. Intet tyder på, at de er kilden til udbruddet, siger fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Sigsgaard til Bt.dk.

I går frikendte Fødevarestyrelsen ligeledes de danske agurker, og dermed ser det ud til at smittekilden er isoleret til Nord-tyskland.

- Det her ser ud til at være et tysk problem, så vi opretholder advarslen mod agurker, tomater og salat fra det nordlige Tyskland, siger Kim Sigsgaard.

I den netop udsendte anbefaling skriver Fødevarestyrelsen:

-Tyske fødevaresikkerhedsmyndigheder og EU- kommisionen har i dag onsdag konkluderet, at prøver af spanske agurker mistænkt for at være kilden til de alvorlige udbrud med E.colibakterier, som hærger i Tyskland, ikke er smittet med denne E.coli.

Men i takt med at de mulige smittekilder falder fra, så forsætter smitten med at brede sig.  I går blev det første tilfælde fundet i Spanien, hvor en patient lige nu er indlagt smittet med VTEC.

Dermed findes VTEC-bakterien nu både i Danmark, Sverige, Tyskland, England, Holland, Østrig, Tjekkiet og nu også Spanien, hvis agurker altså netop et blevet frikendt som smittekilde.

I Danmark er foreløbigt 14 danskere smittede. Syv af disse har oplevet nyresvigt.