FOA og Ældre Sagen advarer: Pas på, det ikke bliver industrivask.

Selvkørende støvsugere, automatiske toiletter, terapeutiske robot-dyr og videokonferenceskærme. Robotterne er for alvor blevet sluppet løs i ældreplejen, og nyeste medlem af den velfærdsteknologiske familie er en badekabine, der klarer kropsvask fra top til tå - i princippet lidt ligesom en bilvask.

HVAD MENER DU OM ÆLDRE-VASKEN? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

I går blev Danmarks første af sin slags præsenteret på plejehjemmet Præsthøjgården i Horsens. Og bliver det en succes her, kan vi inden længe se vaskerobotter i plejesektoren i resten af landet også, forudser ekspert.

SE ALLE BILLEDERNE: Her bliver de ældre vasket i automaten

- Bliver det taget godt imod, vil badekabinerne med meget stor sandsynlighed blive implementeret i en lang række plejeinstitutioner i Danmark. Og der vil komme billigere løsninger, som en række danske virksomheder allerede har vist interesse for, siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er teamleder på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Langt mellem bad

I dag får de fleste ældre i ældreplejen et bad en gang om ugen eller hver 14. dag, men i følge FOA kan badekabinen ændre nogle arbejdsgange og dermed frigive flere hænder, så de ældre kan komme oftere i bad eller få anden omsorg.

- Men det er vigtigt, at man ikke bruger velfærdsteknologien til at tro, at man kan spare endnu mere. Der må være en grænse for, hvor få mennesker de ældre skal se i løbet af en uge. Man skal huske på, at når man vasker på den gammeldags facon, lægger man også mærke til liggesår og andre ting. Man kan ikke bare lægge en ældre ind i en vakserobot, og så er alting godt, siger Karen Stæhr, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

SE ALLE BILLEDERNE: Her bliver de ældre vasket i automaten

Ud over flere frie hænder, har badekabinen også en anden fordel. I modsætning til et brusebad med en hjælper, er den ældre i badekabinen dækket til, og det kan dermed give en følelse af mere privatliv og selvstændighed. Alligevel er Ældre Sagen delvis skeptisk overfor den nye teknologi.

- Det skal i hvert fald være et frivilligt tilbud, og det skal være i orden at sige nej tak. For nogle ældre vil badekabinen være en god løsning, mens den for andre vil være et klaustrofobisk mareridt. Så der skal virkelig tages hensyn til den enkeltes behov. Det skulle jo nødig blive en industrivask, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo.

KØB B.T. I DAG OG LÆS MEGET MERE OM DEN NYE ÆLDRE-VASK

Hvad mener du? Er det en god idé med automatisk vaskemaskine til ældre?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.