Flere danskere deltog i mishandling, udsultning og folkemord som kz-vagter.

Danske statsborgere var med til at begå nogle af de værste krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.

Og ikke kun som soldater på østfronten i tysk tjeneste eller som nazilakajer i Danmark. Det fremgår af en ny bog, skrevet af historikeren Dennis Larsen.

Millioner af jøder, sigøjnere, kommunister og kriminelle blev interneret, mishandlet og dræbt i Tyskland under Anden Verdenskrig. Og danske SS-soldater var med helt inde i mørkets hjerte.

Ifølge Dennis Larsens bog 'Fortrængt grusomhed' gjorde mindst 99 danske statsborgere tjeneste i tyske kz-lejre under Anden Verdenskrig. 43 af dem tilhørte det tyske mindretal i Danmark, resten var etniske danskere.

Kz-lejren Neuengamme nær Hamborg, hvor fanger blev udsultet, mishandlet og dræbt, var især et af de steder, hvor mange danske nazister gjorde tjeneste. Nogle blev mere eller mindre tvunget ind i lejrene, mens andre meldte sig frivilligt.

Bogen indeholder flere detaljerede beskrivelser af de danske kz-vagters liv og deres sadistiske udfoldelser.

- Jeg har ikke skrevet bogen for at dømme nogen. Det, synes jeg, skal være op til læseren, siger Dennis Larsen.

Han vil ikke gætte på, hvad danskernes motiver har været for at begå deres grusomheder. Men han påpeger, at mange var politisk indoktrineret med nazipropaganda.

- Vagterne var blevet forklaret, at de mennesker, de skulle bevogte, var fjender af den tyske stat. Det var undermennesker, som ikke fortjente at blive behandlet godt, siger Dennis Larsen.

Danskere er også onde

I retssagerne mod de danske SSvagter kom det frem, at flere vagter var mere voldelige, end de behøvede at være.

- De tilføjede et personligt element af vold. Det er svært at frigøre sig fra tanken om, at de fik en personlig lystgevinst ved deres voldshandlinger, siger historiker Therkel Stræde, der tidligere har forsket i kz-lejre.

Han mener, at Dennis Larsens bog tegner et nyt billede af Danmarks rolle i Anden Verdenskrig.

- I det omfang der er tendens til at tro, at danskere er bedre end andre folkeslag, kan denne bog være med til at ændre det skønmaleri. Der har været danskere med til at begå nogle af de værste forbrydelser i menneskehedens historie, siger han.

KØB B.T. I DAG OG LÆS MEGET MERE. LÆS BLANDT ANDET:
* Carsten piskede, slog og dræbte børn og svage
* Orla skød de syge og svage
* Berygtet dansk KZ-chef undgik dødsstraf

Andre læser også