Hvis du gik med drømme om at sende en rumraket ud i universet, så er det måske en meget god idé at læse med her. For en ny dansk lov kræver godkendelse fra de danske myndigheder for at udføre aktiviteter i det ydre rum.

Hvis det ikke i forvejen var kompliceret at skulle sende et objekt ud i det ydre rum, så er det blevet det nu. For en ny lov stiller nemlig krav til rumentutiaster, der ønsker at prøve kræfter med det store univers.

Den 3. maj vedtog Folketinget nemlig en ny såkaldt rumlov, der blandt andet betyder, at det fremover kræver godkendelse fra uddannelses- og forskningsministeren, hvis man ønsker at udføre aktiviteter i det ydre rum, skriver Forsvarsindustri.dk.

Men det er ikke hvem som helst, der kan få den nødvendige godkendelse.

Det kræver nemlig ifølge lovforslaget, at »operatøren har de nødvendige kvalifikationer,« og at »operatøren har truffet passende foranstaltninger i forhold til håndtering af rumaffald.«

Hvis du er i tvivl om, hvornår man er ude i det ydre rum, så har Folketinget fastslået, at det er »den del af rummet, der ligger over 100 kilometer over havets overflade.«

Den nye lov stiller samtidig rumentutiaster til ansvar for den skade, som den pågældende rumgenstand eventuelt måtte forvolde på personer eller ejendom på Jorden og er derfor pålagt at skulle betale erstatning for skaderne. Derfor kan uddannelses- og forskningsministeren også stille krav til, at rumgenstanden er forsikret.

Hvis man ikke overholder reglerne, kan det i yderste konsekvens resultere i to års fængsel, skriver Forsvarsindustri.dk.

Hvis du går med drømme om at sende en genstand ud i det ydre rum, så kan du læse mere om den nye lov her.