»Det er absurd at hænge sådan noget op,« lyder det fra Lars Aslan Rasmussen (S) om modeugens brug af en tynd model som blikfang. Modeugen har et kæmpe ansvar, men de har intet forstået, siger han.

Hvor tynde må modeller være? Som ildhalen på en komet raser debatten om modellernes BMI efter hver eneste modeuge. Den nuværende er ingen undtagelse.

Allerede nu har Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) udtalt sin kritik af modeugens valg af blikfang på arrangementets hjemmeside og trykte program. Modellen, som poserer de to steder, er nemlig i organisationens øjne alt for tynd, og blikfanget får nu også Lars Aslan Rasmussen (S), der medlem af Københavns Borgerrepræsentation, op af stolen.

- Det er helt absurd at bruge sådan et billede. Modeugen svigter simpelthen sit ansvar. Når man bruger sådan et billede, så rammer det unge, der allerede har en diagnose, og som ikke kan se det unaturlige i sådan et billede, siger Lars Aslan Rasmussen.

Debatten om de tynde modeller er ikke en ny historie. I 2011 truede Sundhedsborgmester Nina Thomsen (SF) med at trække Københavns Kommunes støtte til modeugen. Den beløber sig i 7,5 mio. kroner over fire år. Lars Aslan Rasmussen er dog ikke klar til at trække det økonomiske tæppe under modeugen.

- Jeg bryder mig ikke om, at politikere går ind og censurerer på den måde. Men de slipper af sted med meget i modebranchen, og de siger, at de har forstået problematikken - men det har de bare ikke, siger han.

- Modeugen er ikke ovre endnu, og jeg vil opfordre dem til at tage billedet ned og hænge et andet op.

Den hårde kritik fra Lars Aslan Rasmussen får støtte af Lisa Holmfjord, der er forkvinde i Dansk Kvindesamfund. Hun mener ligesom S-politikeren, at modeugen har et ansvar - om de vil være ved det eller ej.

- Unge kvinder kigger efter de her modeikoner, som lynhurtigt bliver et skønhedsideal. Modebranchen siger, at modellen er naturligt tynd, og at hun bare har et højt stofskifte, men det nytter bare ikke noget, for det står jo ikke på billedet, siger hun.Dansk Kvindesamfund har modsat Københavns Kommune ikke mulighed for at trække sin støtte til arrangementet, så Lisa Holmfjord kan ikke gøre så meget andet end at håbe. Og det gør hun.

- Vi bliver nødt til at blive ved med at råbe op, og på et eller andet tidspunkt må der sidde nogen i branchen, som laver nogle etiske principper, som faktisk batter noget, siger hun.

Det har ikke være muligt at få en kommentar fra administrerende direktør i Copenhagen Fashion Week, Eva Kruse, men til kritikken fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) sagde hun:

- Vi har sammen med LMS netop lanceret et nyt etisk charter, hvor vi ikke er optaget af vægt, kropsmål og BMI-skala, men fokuserer på sundhedstilstanden. Og kritikken fører os bare tilbage i det gamle gængse, hvor man diskriminerer folk, der er tynde eller overvægtige, og ud fra en BMI vurderer, om de er spiseforstyrrede eller syge.

- Jeg er da ked af, at Anne Minor Christensen (formand i LMS, red.) synes, at modellen er for tynd. Det synes vi ikke. Men jeg får da lyst til spørge, hvem der skal bestemme, hvornår nogen er for tynd eller for tyk? Og til hvad? sagde Eva Kruse.