Der er endnu 36 dage tilbage til juleaften, og allerede nu tegner det til, at danskerne har tænkt sig at kaste endnu flere penge efter årets julegaver, end de gjorde sidste år. Men hvad skal man egentlig gå efter, hvis man gerne vil please sin kæreste, mor eller lillebror?

BT har spurgt pris- og forbrugertjenesten PriceRunner, der hvert år laver en undersøgelse af danskernes juleønsker.

Mens kvinderne vil have personlige gaver som tøj, sko, parfume og kosmetik, er mændene mere til de ’hårde’ gaver. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som PriceRunner netop har foretaget på 4.500 danskere.

PriceRunners direktør Martin Andersen har fulgt danskernes julegaveønsker tæt gennem de seneste 11 år. Og i år vurderer han, at årets julegavehit også bliver det, som danskerne ønsker sig allermest. Også selvom mange af ønskerne ligger i den dyre ende.

Danskerne planlægger nemlig at give den gas med årets julegaver, fortæller Martin Andersen. Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som PriceRunner har foretaget, regner 34 procent af danskerne med at bruge op mod 4.000 kroner på gaver til jul, mens 29 procent af danskerne vil bruge op mod 3.000 kroner på gaveindkøb. Det er højere end sidste års forbrug af julegaver, hvor det gennemsnitligt lå på 3.000 kroner.

Læs også: PAS PÅ! Flyvende julegaver er en dræber i bilen

Nedenfor kan du læse PriceRunners direktør Martin Andersens bud på de helt store sællerter til jul.

Til hende:

Et sikkert hit hos kvinderne er de personlige gaver. Nr. 1 på hitlisten er helt klart gavekort til shopping, f.eks. gavekort til Matas eller tøj- og modebutikker.

»Vi ser, at kvinderne egentlig gerne selv vil bestemme. Om det så er fordi, man ikke har tiltro til, at andre kan købe noget til én, det tør jeg ikke sige, men man vil bare gerne bestemme selv, og det skal være personligt,« siger Martin Andersen.

Foruden gavekort er også parfumer, bl.a. fra Marc Jacobs et hit, ligesom at klassiske smykker, fra bl.a. Kranz & Ziegler og Pandora også er i høj kurs. Derudover står det klassiske Kay Bojesen-boligudstyr også højt på kvindernes ønskeseddel, vurderer Martin Andersen.

Til ham:

Mændene er mere elektronikfikserede og ønsker sig, modsat hvad nogle kvinder tror, ikke værktøj, understreger Martin Andersen. Mens topønsket for de yngre mænd er en tablet eller en bærbar computer, er det for de mere modne og ældre mænd gavekort til underholdning og rejser, der står øverst på ønskesedlen.

En ny trend på listen kommer som et resultat af motionsbølgen. Mændene vil i hvert fald ikke gå ned på udstyr, når de dyrker motion, fortæller Martin Andersen:

»Vi ser, at motionsudstyr trender rigtig meget hos mænd, f.eks. er løbe- og aktivitetsure blevet meget populære, og som noget nyt er smart watch også kommet op på listen, efter at Apple har lanceret deres ’Apple Watch’,« siger han.

Til teenagerne:

Teenagernes juleønsker er dyre. Mens drengene ønsker sig gaming-udstyr, såsom spilkonsoller, tastaturer og det nye FIFA 16-spil, er pigerne ligesom kvinderne mere optagede af personlige gaver. Nr. 1 på hitlisten hos teenagepigen er gavekort til Matas. Dertil kommer de velkendte klassikere som parfume og kosmetik, mens årets næstmest hotte gave til teenagepigen er tasker af mærket Day Birger et Mikkelsen, fortæller Martin Andersen.

Foruden computerudstyr er der én anden, men også lidt dyr ting, der tegner til at blive et sikkert julegavehit til teenagedrengen i år, vurderer Martin Andersen:

»Det, vi har set, der er steget rigtig meget på det sidste, og som nok bliver én af de hotteste julegaver til teenageren, er det nye segboard (et slags skateboard, man kan balancere på, red.). Den slår alt lige i øjeblikket, men det er også et lidt dyrere ønske. Den ligger på 2.500 kroner,« fortæller han.

Til børnene:

For de helt små tegner det til, at årets julegavehit bliver én ting, som også var populær sidste år, nemlig Lego. Til pigerne er det Lego Friends, der hitter.

Til drengene er det Nerf-pistoler, der skyder skumgummikugler af sted, der ligger nr. 1 på hitlisten, men Lego Star Wars og Lego Mindstorms tegner også til at blive et sikkert julegavehit, forsikrer Martin Andersen.

»Der kommer jo en ny Star Wars-film den 16. december, og det kommer til at få stor betydning for årets julegaver til drenge,« vurderer han.

Dertil kommer en række andre klassikere, som også altid er populære. Det er f.eks. Brio-produkter og computerspil.