Svines til på jobbet: Danske service-ansatte bliver i stigende grad udsat for vold og trusler på arbejdet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Daglige tilsvininger, trusler om vold, spytten og fuck-fingre er hverdagskost for københavnske buskontrollører hos Movia.

Hvorfor er det sådan? Fordi buskontrollørerne passer deres arbejde. 750 kr. for en manglende busbillet, sms-billet eller en manglende zone er noget, der kan få folk op i det røde felt, fortæller flere kontrollører samstemmende.

LÆS OGSÅ:


LÆS OGSÅ:

- Jeg kan godt forstå, folk kan blive ærgerlige over en kontrolafgift, men at de retter deres frustration mod mig og mine kolleger - det kan jeg altså ikke forstå, men jeg oplever det dagligt, siger 40-årige Linda Johannessen, der har været buskontrollør i to et halvt år. 

Fem gange om ugen ifører hun sig sin sorte Movia-uniform med bødeblok, radio og cpr-maskine. Sammen med hendes faste makker R.H. kører hun Storkøbenhavn tyndt for at tjekke billetter.

Mandag eftermiddag er B.T. med på en rundtur i de københavnske busser for at se, hvordan hverdagen er for Movias kontrollører. Ledende kontrollør Bent Pedersen er også med. 

Efter en rundtur ude i Glostrup, hvor flere passagerer får en kontrolafgift, kører vi til Indre By. Til Nørreport Station. Jeg får at vide, at linje 5A og 350S er særligt belastede busruter, fordi de har mange stop, og fordi de går igennem belastede områder.

- Når vi tjekker disse ruter, plejer vi at være fem kontrollører. Så føler vi os mere trygge, fortæller Bent. 

Movias interne overfaldsstatistik bevidner, at deres kontrollører er udsatte, når de laver billetkontrol. Siden 2010 er der sket 40 voldstilfælde og 39 tilfælde af ’psykiske’ overfald i form af overfusninger og dødstrusler. Heraf er 41 episoder meldt til politiet. 

Og det er ikke kun buskontrollører, som er udsatte på arbejdet. 

Tallet fordoblet

En nylig offentliggjort rapport fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) baseret på svar fra over 10.000 danskere viser, at 7,6 pct. af de adspurgte danskere havde oplevet vold på arbejdspladsen. Næsten en fordobling i forhold til 2005. 

Næsten 11 pct. havde oplevet trusler om vold i samme periode. De mest udsatte grupper er politifolk, pædagoger og sygeplejersker. 

- Der er desværre sket et skred i vores normer. Det er blevet mere acceptabelt at rette vores frustration mod de folk, der yder service. Og her indgår vold desværre som en kedelig konsekvens, siger Vilhelm borg, der er seniorforsker i NFA. 

Tilbage på Nørreport station. Her møder vi to andre kontrollører. De skal gå med os resten af aftenen. Busserne ruller ind på stationen i pendulfart. Men vi koncentrerer os om bus 166S, der kommer ca. hver 10 minut. Da den ankommer tredje gang, står de parat ved alle bussens tre døre. 

Passagererne strømmer ud med klippekort, månedskort og sms-billettter i hånden. Linda og hendes kolleger tjekker hurtigt og præcist billetterne. Bagerst i bussen er der problemer med en ung mand. Han forstår ikke, at han mangler en zone på sit månedskort. 

- Jeg kører denne vej hver dag. Det er jo for latterligt, at jeg kun mangler en zone.

- Jeg passer bare mit arbejde, siger en af Lindas kolleger. 

Den unge mand fortsætter i et meget irriteret toneleje. 

- Det er jo ikke sådan, at jeg overfalder dig, men 750 kr. for noget som er så åndssvagt. Det er jo helt hen i vejret, siger den tydeligt irriterede mand.

Længere fremme i bussen protesterer et midaldrende par højlydt, fordi de skal vise deres billet to gange. 

- Har I ikke noget andet at give jer til. Det er fan’me for dårligt, at jeg skal vise min billet igen. I er kraftedeme åndssvage, siger kvinden. Hun når også at give fingeren til kontrollørerne, inden bussen kører videre.

- Jeg er næsten blevet immun over for de udbrud og fuck-fingre, som jeg får i løbet af en dag, siger Linda Johannessen, da vi er kommet ud af bussen igen. 

Vilhelm Borg peger på, at det kan være svært at komme problemet med vold og trusler på arbejdspladsen til livs. 

- Det er jo en alarmerende udvikling, der er i samfundet i dag. Jeg kan simpelthen ikke se, hvad man kan gøre for at undgå den tiltagende vold, siger han. 

Vilhelm Borg peger dog på, at kurser i konflikthåndtering kan være en nøgle for de udsatte medarbejdere til at undgå, at en konflikt udvikler sig. 

Ifølge Vilhelm Borg er folkeskolelærere et godt eksempel på den stigende tendens til, at ansatte i service-sektoren bliver chikaneret og udsat for vold, når de er på arbejde. Det skyldes ifølge seniorforskeren, at lærerens respekt og anerkendelse er faldet. 

- Det illustrerer meget godt den generelle tendens i samfundet, at respekten for autoriteterne er faldet over de seneste mange år, siger han.

Buskontrollørerne vil alligevel gerne vise mig, hvordan en billetkontrol er i bus 5A. I stedet for Nørrebrogade, tager vi Amagerbrogade. For her er lidt mere roligt, fortæller de. 

Der går ikke lang tid, før der er en ung mand, der er utilfreds over en kontrolafgift. Han råber op om, at 750 kr. for en manglende zone er svineri. Samtidig bander han af kontrollørerne. 

Efter fem timer i selskab med Movias buskontrollører skriver de 16 bøder ud.

Er det i orden at 'brokke' sig, når man får en kontrolafgift i bussen eller toget?

Kunne du finde på at overfuse en billetkontrollør eller en p-vagt?

Deltag i debatten herunder