Gert og Henriette Vedsegaard har søgt hjælp hos politiet og Henriette Vedsegaard er sygemeldt efter TV2 mandag aften viste dokumentaren om adoptivdatteren Masho, der bor på børnehjem.
Gert og Henriette Vedsegaard har søgt hjælp hos politiet og Henriette Vedsegaard er sygemeldt efter TV2 mandag aften viste dokumentaren om adoptivdatteren Masho, der bor på børnehjem. Foto: Bax Lindhardt/Fridthjof Film
Henriette Vedsegaard og hendes mand Gert har haft et svært døgn. Fra at være totalt ukendte i Danmark er de nu hadet af en stor del af landets befolkning, efter TV2 mandag aften sendte tv-dokumentaren ’Adoptionens Pris’. De danske tv-seere raser særligt over, at Henriette Vedsegaard kalder datteren for en ’nitte’ i programmet.

I programmet følger man gennem flere år ægteparrets forsøg med at adoptere to små søskende fra Etiopien. Den ældste af børnene, fireårige Masho, falder aldrig til i familien og har svært ved at komme sig over traumet af at blive adskilt fra sin mor. Til sidst giver forældrene op og Masho kommer på børnehjem. På et tidspunkt i programmet, da Henriette Vedsegaard taler i telefon med en ansat i Holbæk Kommune, siger den danske adoptivmor:

- Lad os være rigtig frække. Man kan føle, det er en nitte, ikke, lyder det fra Henriette i programmet.

Ordvalget har vakt stor opstandelse og raseri i den danske befolkning. Programmet tegnede ikke et pænt portræt af de to plejeforældre og at den lille kønne afrikanske pige Masho skulle kaldes en ’nitte’ virkede helt umenneskeligt.

Men Henriette Vedsegaard fortryder også bittert sit ordvalg.

- Jeg kan godt forstå, det lyder helt forfærdeligt i folks ører. Men man skal tænke på, at det her er taget ud af et forløb på fire år, hvor vi er blevet filmet, og lige dér er jeg presset helt derud, hvor man ikke har mere at give af, siger hun.

Politibeskyttelse

- Derfor lyder det så hårdt, og i dag fortryder jeg, at jeg brugte det ordvalg. Jeg ville ønske, jeg kunne trække det tilbage. Hun er min datter. Jeg elsker hende, siger hun til BT.

Danskernes had mod forældrene er blevet så voldsomt at det danske par har følt sig nødsaget til at bede politiet om beskyttelse. På BT har vi modtaget et meget stort antal vrede læserhenvendelser, og parret har modtaget trusler efter programmet. Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter, at de har modtaget en henvendelse fra parret og at de tager det særdeles seriøst.

- Vi har nu taget nogle politimæssige skridt for at imødekomme deres utryghed. Men jeg vil ikke nærmere ind på, hvad det indebærer, siger pressetalsmand ved Midt og Vestsjællands Politi, Simon Schwaner.

Er sygemeldt

BT erfarer, at det blandt andet indebær, at politiet patruljerer omkring parrets bopæl i Holbæk. Desuden har Gert og Henriette Vedsegaard valgt ikke at sove hjemme, ligesom Henriette Vedsegaard er sygemeldt fra sit arbejde med psykisk sårbare børn- og unge på bostedet Atriumhus. Hendes arbejdsgiver forsvarer hende.

- Henriette har siden juni 2012 været ansat som miljøterapeutisk medarbejder på Atriumhus. Vi har kun gode erfaringer med Henriette, og hun er en kompetent medarbejder, som vi intet har at udsætte på. Vi kan ikke på Atriumhus nikke genkendende til det billede, der bliver tegnet af hende i medierne, men ønsker i øvrigt ikke at udtale os, da Henriettes privatliv intet har med Atriumhus at gøre, skriver Christin Meikli en mail til bt.dk.

Malene Petersen, som ifølge hendes indlæg på Facebook, har kendt Henriette Vedsegaard i årevis, taler varmt om hende.

- Det er en mærkelig dag. Har kendt Henriette fra ’Adoptionens pris’ i mange år. Og nu får hun den store tur i mediemøllen. Hun er speciel og intens, ja, og sagen er meget ulykkelig.

Men jeg er nødt til at sige, at hun også er et af de mest elskelige og hjertevarme mennesker, jeg kender. Hun var elsket af sine børneelever gennem mange år, og hun har et nært og kærligt forhold til Roba. Er simpelthen nødt til at sige det som modvægt til alle de grimme kommentarer, skriver hun.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.