Her er det børnenes danske forældre Gert og Henriette Vedsegaard.
Her er det børnenes danske forældre Gert og Henriette Vedsegaard. Foto: Bax Lindhardt
Henriette og Gert Vedsegaard er rystede over den voldsomme reaktion på dokumentaren om deres adoptivdatter Masho, men de forstår godt folks reaktioner og fortryder ikke, at de deltog i filmen.

Det fortalte forældreparret i TV2's 'Go'morgen Danmark' onsdag morgen.

- Jeg kan godt forstå, at folk reagerer, som de gør. Jeg græmmer mig, når jeg ser mig selv. Jeg er så ked af, at jeg har sagt, at hun er en nitte. Det er den største gave i mit liv at blive mor. Jeg kan godt forstå, at folk synes, jeg er slem, sagde Henriette Vedsegaard i 'Go'morgen Danmark', mens hun havde svært ved at holde tårerne tilbage.

Mandag aften viste TV2 dokumentaren 'Adoptionens pris'. Filmen følger fire-årige Masho, som sammen med sin lillebror Roba bliver adopteret fra Etiopien til Danmark. Men adoptionen går langt fra, som det danske par drømmer om, for den lille pige har svært ved at falde til i Danmark. 

masho


Særlig en scene i filmen står stærkt. Det er, da moderen Henriette Vedsegaard i en samtale med kommunen siger, at hun føler det, som om hun har trukket en nitte. Onsdag morgen forklarede hun på TV2, hvorfor hun omtalte sin datter, som hun gjorde.

- Jeg er så fyldt af sorg og frustration. Vi har tryglet om hjælp i to et halvt år. Og vi har ikke fået den. Det er sagt i et øjebliks frustration. Jeg ville ønske, jeg kunne spole tiden tilbage. Hun er ikke en nitte. Hun er min datter, og jeg har elsket hende fra det øjeblik, jeg så hende, fortalte hun grædende.

- Jeg græmmer mig, når jeg ser det her. Det gør mig ondt helt ind i sjælen, når jeg ser det.

I 'Go'morgen Danmark' slog begge forældre flere gange fast, at de havde haft brug for hjælp, men at de ikke fik den, selv om de blev ved forsøge at råbe myndighederne op. I dag ønsker forældrene også selv, at de kunne gøre nogle ting anderledes.

- Jeg tror altid, at vil synes, at man i bagklogskabens lys kunne have gjort nogle ting anderledes. 

Dokumentaren har affødt meget voldsomme reaktioner fra seerne, og især forældreparrets opdragelsesmetoder har vakt vrede hos mange. Flere steder på nettet er Henriette og Gert blevet beskyldt for at være uegnede som forældre, og truslerne har nu fået parret til at gå under jorden. De er sygemeldte og bor i et sommerhus og har politibeskyttelse.

Alligevel fortryder de ikke, at de deltog i filmen.

- Nej, vi har ikke fortrudt. Det her er et så vigtigt budskab, og vi håber, at det her kan være med til at gavne fremtidige adoptioner, sagde faderen Gert Vedsegaard i programmet.

Og Henriette Vedsegaard supplerede:

- Vi håber, at det her kan vise, at de forældre, der modtager sen-adopterede børn, har brug for ekstra støtte og hjælp. Vi håber, at det kan hive det op på et større plan, så det her ikke sker for andre, sagde hun og sluttede.

- Og at se Mashos biologiske forældre i Ethiopien er så smertefuldt.

BÅDE VENSTRE OG DF MENER AT MASHO BØR SENDES HJEM TIL SINE RIGTIGE FORÆLDRE. ER DU ENIG? DELTAG I DEBATTEN PÅ BT.DK HER ELLER PÅ FACEBOOK HER
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.