Ejbybunkeren i Rødovre var en hemmelig militær bunker under Den Kolde Krig. Nu åbnes den for offentligheden.

Kronprins Frederik og miljøminister Ida Auken (SF) indvier fredag Ejbybunkeren i forbindelse med kulturfestivalen Golden Days. Det skriver b.dk.

Ejbybunkeren blev bygget som kommandocentral for Københavns Luftforsvar. Den blev taget i brug i 1954 under den kolde krig mellem Øst og Vest. I de næste 17 år var bunkeren bemandet døgnet rundt og klar til kamp, hvis den kolde krig blev varm.

I 1971 blev kommandocentralen flyttet fra Rødovre til Vedbæk nord for København. Ejbybunkeren blev herefter brugt af forsvaret til forskellige andre formål. I en periode var den blandt andet fyldt med store computere, der blev brugt til hemmelig militær kommunikation.

Først i 2005 blev bunkeren endeligt forladt af forsvaret og overdraget til Naturstyrelsen. I alle årene var bunkeren omgærdet af både hegn og hemmelighedskræmmeri. Der var bevæbnede vagter og adgang strengt forbudt for uvedkommende. Selv de nærmeste naboer vidste ikke, hvad der foregik, og rygterne svirrende – om hemmelige underjordisk tunneller, skjulte atommissiler og en direkte telefonlinje til den amerikanske præsident!

Man regner med, at der under den kolde krig blev etableret godt 17.000 anlæg i forbindelse med forsvaret af Danmark under Den kolde Krig. De helt store installationer var Langelandsfortet, Stevnsfortet og bunkeren Regan Vest. Herfra foregik planlægningen af forsvaret, men også koordineringen med NATO af aflytning og kommando opgaver.

Det imponerende anlæg Stevnsfortet er i dag åbnet for publikum. Det ligger mellem Rødvig og Højerup og nedgravet i Stevns Klint. Dets opgave var at kontrollere den sydlige indsejling til Øresund. Sammen med Langelandsfortet skulle det hindre Warszawapagtens store flåde i Østersøen i at få adgang til verdenshavene - eventuelt ved at udlægge søminer.

Begge de store anlæg er nu museer.

Regan Vest er en bunker placeret under jorden i Rold skov. Bunkeren skal kunne fungere som opholdssted for dele af regeringen og kongehuset i tilfælde af angreb mod Danmark. Navnet »Regan« står for »REGeringsANlæg«, mens »Vest« betegner, at der er tale om et anlæg i den vestlige del af Danmark. Der findes et anlæg med tilsvarende funktion - Regan Øst - ved Hellebæk på Sjælland.