Massive mængder af nedbør drev onsdag ind over Danmark, og regnen fortsatte i et døgn. Nogle steder faldt der op til 99 mm. regn, hvilket svarer til mere end en måneds regn.

»Nedbøren har været relativt ekstrem, og det ser vi absolut ikke ofte,« siger vagthavende ved DMI Lars Henriksen.

DMI kalder gårsdagens vejr for 'monsterregnvejr' på deres hjemmeside. Og særligt et sted i Danmark var ramt af virkelig vådt vejr.

»Topscoren for nedbør er Slettehage på Mols. De har fået mere end en måneds regn,« siger Lars Henriksen, der fortæller, at gennemsnitsnedbøren for september normalt ligger på 73 mm., og mængden onsdag lå på 99 mm.

Djurs fik 500-års-skylle

Målestationen ved Helgenæs øst for Aarhus målte onsdag 98,6 mm, hvilket er langt fra hverdagskost for indbyggerne i egnen. Ifølge DMI er det nemlig en hændelse, der er så sjælden, at det statistisk set kan betegnes som en 500-års-hændelse.

»Vi opdaterer løbende statstik over, hvor meget nedbør der falder på de våde døgn. Derfor kan vi komme med et bud på, hvor hyppig eller sjælden en begivenhed er ved en målestation. Ud fra vores data, så vil indbyggerne på Helgenæs i gennemsnit opleve 98,6 mm nedbør på et døgn ca. en gang for hver 500 år,« fortæller klimatolog Mikael Scharling ifølge DMI.

Det skal dog ifølge Mikael Scharling forstås med visse forbehold, da vurderingen bygger på nedbørsdata fra de seneste 150 år, som så er blevet sammenholdt med andre data, der viser udviklingen i nedbør år for år. Selvom det er en sjælden hændelse for Djurs, så kan indbyggerne dog godt forvente flere regnvejrsdage af den kaliber i fremtiden, forklarer Mikael Scharling.

Hele Danmark blev våd

Det var dog ikke kun Mols og Djursland, for hele Danmark var ramt, fortæller Lars Henriksen.

»Der er mange steder, hvor det er kommet enormt meget vand. Det var rigtig vådt,« siger Lars Henriksen, der fortæller, at middelmængden af nedbør onsdag lå på 23 mm, som er over det normale.

Hvis du er en af dem, der ser frem til at stille gummistøvlerne tilbage i skabet, skal du ikke begynde at glæde dig for tidligt. Vagthavende ved DMI fortæller nemlig, at Danmark ikke er helt færdig med regnvejret endnu.

»Overordnet set bliver de kommende dage ustadige. Lørdagen kunne især godt gå hen og blive våd med 20-30 mm. regn. Specielt i Jylland,« siger Lars Henriksen.