Der var alt fra nedskæring i overførselsindkomster til spørgsmål om adoption fra to skoleelever, da statsminister Helle Thorning-Schmidt gik i øjenhøjde på Amager.

I et par timer tirsdag eftermiddag lignede biblioteket på Rodosvej 4 på Amager ikke helt sig selv.

Sikkerhedsvagter i jakkesæt og med øresnegl bevægede sig rundt ved boghylderne og bevogtede trappeopgangen til 1. salen, hvor landets statsminister i et par timer havde slået sig ned for at mødes med helt almindelige borgere.

Efter træk-et-nummer-princippet blev de ledt ovenpå, og efter en halv snes minutter kom langt de fleste tilbage med et tilfreds smil for at møde den forsamlede presse, der ville vide, hvad de havde drøftet med Helle Thorning-Schmidt (S).

Der var den 64-årige efterlønner og erklærede socialdemokrat Robert Nielsen, der ville spørge statsministeren om, hvornår regeringen vil gøre op med »den forældede styreform på Københavns Rådhus med syv borgmestre og syv forvaltninger«, som han formulerer det.

- Og jeg spurgte også til, hvorfor regeringen gav så hurtigt op på »trængselsringen« rundt om København, fortæller han.

På det første spørgsmål fik han efter eget udsagn at vide, at det allerede står i regeringens program, at der skal gøres op mod magistratstyret i de store byer:

- Det vidste jeg ikke, griner han.

På det andet svarede statsministeren:

- At hun til sidst stod alene og var den sidste der støttede ideen, fortæller Robert Nielsen, der i øvrige betegner statsministerens initiativ om at møde borgerne i øjenhøjde som »et fantastisk arrangement«.

Op mod en snes mennesker stod i kø for at sikre sig tid hos statsministeren, og blandt dem var også 12-årige Sofie Sandstrøm og Alfred Blauenfeldt fra Gerbrandskolen.

De er i gang med et projekt i dansk om adoption og var på biblioteket tidligere på dagen for at låne bøger om emnet. Alfred så skiltet over skranken med Helle Thornings-besøg og så udbrød han:

- Sofie, det er da det, vi gør.

Nu står de med nummer 40 og venter.

Den pensionerede dyrlæge Christian Lendal og hans ledsager Bente Lideballe venter også. Begge er medlemmer af Enhedslisten.

Han med et spørgsmål til Helle Thorning-Schmidt om det retfærdige i at give skattelettelser »til de rige og samtidig sætte overførselsindkomsterne ned«. Hun med lyst til at pirke til statsministeren ved at spørge om, hvorfor de radikales Margrethe Vestager har så stor magt.

Bente har skrevet en hel række spørgsmål:

- For når man er politisk engageret, kan man ikke andet end at benytte sig af en mulighed som denne, siger hun.

Efter mødet griner hun:

- Statsministeren var ikke enig i, at Margrethe har for meget magt. Vi fører en god socialdemokratisk politik, sagde hun. Men det var jeg ikke enig i, så jeg må sige, at mødet gik lidt som forventet, siger Bente Lideballe,

Sofie og Alfred kommer ned totalt uimponerede over at have delt småkager med statsministeren. Samtalen har de optaget på mobilen, så den kan bruges i projektopgaven.

- Hun havde ikke selv set udsendelsen om hende den adopterede pige, men hun sagde, at en af hendes kollegaer ville være opmærksom på, hvad det er deres biologiske forældre sender børnene ud til, siger Sofie.

Men Alfred fik også listet et spørgsmål ind om de nye undervisningstider:

- Der sagde hun, at det bliver 37 timer, men ikke kun med matematik og dansk. Der bliver også tid til sjov og ingen lektier, fordi de skal laves i skoletiden, siger Alfred, inden han og Sofie forsvinder ud i vinterkulden.

Og som en af statsministerens slutreplikker lød:

- De bedste spørgsmål er dem, der tager udgangspunkt i dagligdagen. De giver indtryk af, hvad der optager folk den 11. december 2012.