Det er de færreste, der nåede at opleve Nelson Mandela på tætteste hånd. Men den præstation kan den tidligere udenrigsredaktør og studievært på TV-Avisen Torsten Jansen sætte et flueben ved.

Tilbage i 1992 var Torsten Jansen i praktik som journalist hos Ekstra Bladet, da han ligesom mange af landets journalister søgte om et interview med Nelson Mandela, der var i Danmark på en takketur i forbindelse med den støtte, han havde modtaget under apartheid.

Trods en ansøgning to måneder før Mandelas ankomst modtog Jansen et nej med den begrundelse, at Mandela kun var i Danmark i 24 timer i forbindelse med et pressemøde.

Men den ivrige journalistpraktikant gav ikke sådan lige op. Han havde læst, at Mandela gik tidlige morgenture, og derfor satte Torsten Jansen sig i lobbyen i Mandels hotel i Inde København klokken fire en november morgen.

Viseren på uret bare slog og slog. Men intet skete. Pludselig, klokken lidt i seks, gik elevatordøren op og ud kom Nelson Mandela med én sikkerhedsvagt. Torsten Jansen og en fotograf præsenterede sig selv og spurgte om lov til at gå med, hvortil Mandela svarede: Det kunne være hyggeligt.

Sammen gik de i over en time rundt om søerne i København, og her efterlod Mandela et ganske stort indtryk på den unge Torsten Jansen.

- Han fremstod som en utrolig rar og venlig mand. Det er der jo mange, der er gode til lade som om, de er. Men Mandelas venlighed, imødekommenhed og frem for alt beskedenhed lyste simpelthen ud af ham. Han var sådan en ydmyg person, at man simpelthen ikke fatter det, siger Torsten Jansen.

I dag er Torsten Jansen 50 år og partner i LEAD Agency, der rådgiver danske og amerikanske virksomheder om de respektive lande. Men oplevelsen for over 20 år siden vil han altid huske som noget stort.

- En person som ham kommer der højest en håndfuld af i et helt århundrede. Hvis man skal sammenligner med nogen, så er Gandhi nok den, der kommer tættest på. Der er ingen i dag, der på niveau med Nelson Mandela efter min mening, så vi mister et ikon her på kloden, som vi heldigvis har haft fornøjelsen af i 95 år.

Nelson Mandela døde torsdag den 5. december efter længere tids sygdom.