Kombination af varm luft fra Sahara og orkanen Ophelia skaber det varme efterårsvejr

Nu havde vi ellers lige tændt for radiatorerne, fundet flyverdragterne frem til ungerne og sat havemøblerne i skuret.

Og så tager vejret noget af en drejning. I løbet af søndag og mandag er der således udsigt til, at temperaturerne herhjemme kan bevæge sig op i nærheden af de 20 grader nogle steder i landet.

»Hvis vi er heldige, kan vi få 19-20 grader søndag, men det bliver nok varmest i den sydlige del af Jylland,« siger Dan Nilsvall, der er vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Ifølge DMI nærmer vi os begrebet ‘indian summer’, der kendetegner en efterårsdag med temperaturer over 20 grader samt rolige vindforhold.

Det usædvanligt varme efterårsvejr skyldes en kombination af to vejrmæssige fænomener.

Dels er den tropiske orkan Ophelia kommet på afveje med kurs mod Europa, og på østsiden af orkanen strømmer der varm luft fra Nordafrika og Sydeuropa i retning mod nord.

»Vi har nogle fordelagtige luftstrømme i højden, som gør, at vi får denne her varme luft. Der er et højtryk, som etableret over den centrale del af Europa, og vi forventer, at det vil blive liggende i hvert fald til og med tirsdag,« siger Dan Nilsvall fra DMI.

Hedebølge i Sydeuropa

I de seneste dage har særligt Sydeuropa oplevet et højtryk, der har skabt hedebølge flere steder. På De Kanariske Øer i Spanien nåede temperaturen i går op omkring 35 grader. Samme temperatur blev målt i Sydspaniens største by, Sevilla.

»Det er varmest nede mod Spanien, Portugal og det sydvestlige hjørne af Frankrig. Det er lidt specielt, at det er så varmt på denne årstid.«

Herhjemme skal vi desværre ikke regne med, at hele efterårsferien byder på sommerligt vejr. Hen mod slutningen af ugen vender den kølige luft tilbage med temperaturer på omkring 11-12 grader.

»Det ser ud som om, at det lune vejr fortsætter i hvert fald mandag, tirsdag og måske onsdag. Men herefter kommer der lavere temperaturer. Frem mod næste weekend nærmer det ustadige og blæsende vejr sig,« siger Dan Nilsvall, vagtchef hos DMI.