Uden varsel er det blevet sværere for danskere at få turistvisum, men Indien afviser, at det har noget med en manglende udlevering af Niels Holck at gøre.

18 år efter, at Niels Holck var med til at smide våben over Vestbengalen og halvandet år efter, at Østre Landsret afviste at udlevere ham til Indien, er det pludselig blevet mere besværligt for danske turister at komme til Indien.

Men den indiske ambassade i København afviser, at der er en sammenhæng, selv om en højtstående indisk regeringsmand ifølge The Telegraph allerede i sommeren 2012 truede med at lukke helt af for visum til danskere.

1. sekretær for den indiske ambassade i København, Rakesh Kumar, siger ifølge rejsebranchens magasin Take Off, at Indiens krav om at få bankoplysninger fra danske turister blot er en håndhævelse af allerede eksisterende dokumentationskrav.

Men Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) er ikke helt overbevist.

»Niels Holck-sagen spiller en rolle, når det gælder forretningsvisum. Det er der ingen tvivl om. Om sagen har påvirket processen med at få turistvisum er svært at vurdere. Noget indikerer, at der kan være en forbindelse, men langt det meste tyder på, at der er tale om en stramning af nogle regler, som man måske ikke har fulgt helt så nidkært tidligere,« siger DRF-direktør Lars Thykier til Berlingske Nyhedsbureau.

Rakesh Kumar henviser også til, at Danmark og de øvrige Schengen-lande stiller tilsvarende dokumentationskrav til indiske statsborgere, der ønsker at rejse til Danmark. Men det, der kunne indikere, at stramningen har noget med Niels Holck-sagen at gøre, er, at Indien ikke håndhæver visum-reglerne i alle lande.

»Vi undrer os lidt over, at det kun er i Danmark og ikke i Sverige og Norge, at det gælder,« siger Steen Albrechtsen, der er pressechef i Albatros Travel, som hvert år sender 5.000 turister fra Danmark, Norge og Sverige til Goa, Taj Mahal og andre attraktioner i Indien.

2.000 af dem er danskere, men det antal er allerede begyndt at falde, efter Indien begyndte at håndhæve de nye regler 1. februar.

»Mange af vores kunder er meget tilbageholdende og siger, at det vil de simpelthen ikke. Vi har haft 20-30 kunder inden for de seneste par dage, der har droppet at rejse til Indien,« siger pressechefen.

Nyhavn Rejser, der årligt sender et par hundrede danske turister til Indien, sørger for at skaffe visum til kunderne og forventer, at priserne på rejser til Indien vil stige, da visum-arbejdet kræver mere tid med de nye krav. Danmarks største udbyder af rejser til Indien, Apollo Rejser, sender hvert år 4.000 danskere til det asiatiske land og tager sig også af processen med at skaffe visum, men tager ændringerne i stiv arm.

»Generelt er vi selvfølgelig interesserede i, at visum-reglerne er så smidige som muligt, men det er ikke noget, der får os til at gøre nogen grundlæggende overvejelser om rejserne til Indien,« siger general manager i Apollo Rejser, Niels Grosen.

Fra begyndelsen af måneden er den indiske ambassade begyndt at kræve bankoplysninger med saldo og overblik over indestående fra danske statsborgere, hvis de skal have lov til at rejse ind i Indien.