17 personer bærer en stor del af skylden for, at finanskrisen fik så hårdt fat i Danmark og er endt med at koste minimum 400 milliarder kr.

Det er en af konklusionerne fra det såkaldte Rangvid-udvalg med professor Jesper Rangvid fra CBS i spidsen, der gennem halvandet år har arbejdet på at finde frem til årsager til finanskrisens problemer i Danmark.

Og en af pointerne, som kom frem, da Jesper Rangvid onsdag præsenterede rapporten på næsten 500 sider, er, at udlån til 17 personer, udgjorde så store dele af  det samlede udlån  i mange af de banker, der er krakket, at det har haft en medvirkende årsag til, at finanskrisen har været så hård i Danmark.

I blandt andet Roskilde Bank og Amagerbanken udgjorde udlånene til problematiske kunder mere end 20 pct., og det er endt med at koste krakkede banker mere end 16 mia kr.

- Det øgede institutternes sårbarhed overfor enkelte kunder, skriver udvalget blandt andet.

Jesper Rangvid ønskede ikke at sætte navn på de 17 personer, men det kom frem, at det fortrinsvis var ejendomsspekulanter, der udgjorde personskaren.

Rangvid-udvalget konkluderer også, at en af årsagerne til, at bankerne måske ikke greb ind over for de problematiske kunder, var, at deres udlån i begyndelsen var sunde, men i takt med øgede boligpriser og øgede belåning hos personer, gradvist gik til at være usunde udlån.

En anden årsag - mener udvalget -  er, at personkredsens selskabsstruktur, hvor de gennemsnit havde mere end 100 selskaber hver, og engagementer var så kompliceret, at bankerne ikke kunne overskue personernes økonomi, og at deres udlån langt oversteg deres værdier.