Dagen inden havari-rapporten om Præstø-ulykken blev sendt ud, kunne det være gået grueligt galt igen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Lundby Efterskole sendte tirsdag elever på vandet ved Basnæs lige syd for Næstved. Med vindstød på over 18 meter i sekundet og skum på toppen af bølgerne blev den tidligere fisker Henning Ambæk på fastlandet. Men efterskoleeleverne blev sendt på vandet i kanoer. Det skriver Sjællandske.

- Det er fuldstændig hul i hovedet at sende elever ud på vandet uden kendskab til søen. Selv de mest garvede fiskere bliver på land, når det blæser, som det gjorde tirsdag. Det er lidt at gøre grin med ofrene for Præstø-ulykken, siger Henning Ambæk.

Siden barnsben har han fisket på Dybsø Fjord. Med sin lange søerfaring er han klar over, hvornår det er forsvarligt at tage på vandet.

- De havde slet ikke kontrol over kanoerne, som de bandt sammen på flere forskellige måder for at få styr over bådene, fortæller den tidligere fisker. Han forstår ikke, hvorfor Lundby Efterskole igen vil sætte elevers liv på spil.

- Hvad ville de gøre, hvis alle bådene var væltet. De havde ingen følgebåd med sig, og selv en følgebåd ville ikke kunne tage flere end tre-fire stykker med op i båden.

Ved femtiden mødte politiet op ved Basnæs mole for at undersøge sagen. Henning Arnbæks svigersøn, Søren Mikkelsen, tog imod dem og fortalte om episoden.

- Fra politiet havde man kun rysten på hovedet til overs for den dumdristige beslutning, forklarer han.

Idrætslærer fra Lundby Efterskole Leo Holsted Iversen mener dog ikke, at eleverne på noget tidspunkt var i fare i tirsdags.

- Hele sommeren har jeg ledt efter et sted, hvor jeg fuldt og fast kunne stå for sikkerheden. Ved Basnæs blæser vinden oftest, så bådene driver ind imod land samtidig med, at der er meget lavbundet. Derfor skal eleverne blot rejse sig op i vandet, hvis de vælter, og så står de med vand til navlen, siger han til Sjællandske.