Måske går dit ur på mikrobølgeovnen forkert, uden du har bemærket det. Eller måske har du bemærket det, men aner ikke hvorfor.

Her kan du få forklaringen.

345 sekunder, eller hvad der svarer til næsten seks minutter, så meget er der mulighed for, at dit ur er bagud i forhold til den oprindelige tid.

Og tabet af de mange sekunder skyldes, at der over de sidste tre måneder er forsvundet 113 GWh el på grænsen mellem Serbien og Kosovo.

Det skriver Ingeniøren.

Tabet har trukket frekvensen ned i hele det centraleuropæiske elnet og gjort, at alle ure, der styres af elnettets frekvens, har tabt knapt seks minutter. Det drejer sig blandt andet om ure på mikrobølgeovne og ovne.

Og store dele af det danske elsystem er hægtet på dette net. Det gælder Jylland, Fyn og elektrisk tilknyttede øer. Østdanmark derimod er tilknyttet det nordiske elsystem.

De 113 GWh el er forsvundet fra systemet, fordi der over de sidste tre måneder er blevet trukket 400 MW el ud af systemet mellem Serbien og Kosovo. Det har ikke været planlagt. Og derfor er der kommet ulighed mellem balance og produktion af el i det centraleuropæiske netværk.

Når der pludselig bliver hevet 400 MW ud af nettet, uden nogen lande går ind at kompenserer, så falder frekvensen i alle de 25 nationer, der er tilknyttet det centraleuropæiske net, og det betyder altså, at ure, der er tilknyttet dette, vil tabe tid.

Men Klaus Winther, der er ansvarlig for systemdrift hos Energinet, fortæller, at der er ved at blive rettet op på tabet.

»Striden om de manglede 400 MW mellem Serbien og Kosovo er blevet løst, og nu har man hos Swissgrid, som styrer referencefrekvensen i Centraleuropa, besluttet at sætte frekvensen op til 50,01 HZ. Det vil derfor tage omkring tre uger før de seks minutter er indhentet,« forklarer Klaus Winther til Ingeniøren.

Han forklarer samtidig, at urerne selv vil rette sig ind.