Lyt til artiklen

Kenneth Rom Baltzer fandt et stykke knogle fra en dyrekæbe i en pose med peanuts onsdag aften.

Sent onsdag aften sad 35-årige Kenneth Rom Baltzer fra Lille Skensved foran fjernsynet. Familien var gået i seng, og det var tid til en lille godnatsnack. I køkkenet fandt han en pose peanuts af mærket FirstPrice. 

Den første håndfuld peanuts var lækre. Anden omgang smagte også godt, men da tredje håndfuld var på vej mod munden, var der pludseligt noget, der føltes forkert.

Kenneth Rom Baltzer kiggede ned. I hans hånd lå side om side med peanuts en kæbeknogle fra et dyr med tydelige mærker efter tænder. 

- Så skulle jeg ikke have flere peanuts, konstaterer han tørt

- Den er helt sprød, lige som en peanuts. Den har både fået salt og olie, siger han og insinuerer dermed, at kæben har været hele vejen gennem produktionsmaskineriet på fabrikken bag Supergros der leverer FirstPrices peanuts, før posen endte på hylden i den lokale Kiwi Minipris i Ejby ved Køge.

Fredag mødte Kenneth Rom Baltzer op ved fødevarestyrelsen med sit bizarre fund.
 
Her har man kigget nærmere på kæben.

En lille hund

- Jeg er ikke i tvivl om, at det her fremmedlegeme har været i den her pose på forhånd, siger Morten Lisby, der er udbrudskoordinator ved Fødevarestyrelsen.

- Jeg tror ikke, at det er en mus, rotte, eller kat, men et dyr på størrelse med en lille hund. Det stammer formentlig fra en gnaver, siger han.  

Morten Lisby tror, at skelettet formentlig har ligget på en mark i Argentina, hvor nødderne kommer fra, og på den måde kommet med hele vejen gennem systemet for til sidst at ende i hånden på Kenneth Rom Baltzer.

Kan være farligt

 - Det er ikke bare ulækkert. Det kan også være forbundet med sundhedsfare, og derfor laver vi en akut tilbagekaldelse, siger Morten Lisby, der også gør opmærksom på, at når der er et stykke af en kæbe i én pose, kan det være, at der er knoglerester i andre poser.

- Sådanne knoglerester kan have nogle skarpe kanter, som kan sætte sig fast i halsen, og det kan være sundhedsfarligt, fortæller han.

Da nødderne i produktionen har været behandlet ved 280 graders varme, er der ikke risiko for skadelige bakterier. 

Solgt i Danmark

Produktet er solgt i en lang række butikker:

SuperBest, EUROSPAR, SUPER SPAR, SPAR, KWIK SPAR, KIWI Minipris, GO ON, ABC Lavpris, Letkøb, Nærkøb, Shell, andre tankstationer, samt købmænd og kiosker udenfor kæde. Det oplyser fødevarestyrelsen.

Hos Kiwi, hvor Kenneth Rom Baltzer købte sin pose med peanuts, kommer nyheden som et stort chok for administrerende direktør Bjarne Bak.

- Hvad siger du da? Jeg skal omgående have fat i producenten og udbede mig en forklaring. Jeg sætter det helt store apparat i gang nu, det er helt sikkert, lød reaktionen, da bt.dk konfronterede ham med det makabre fund. 

Hos De Samvirkende Købmænd, der er brancheorganisationen bag købmænd og grossister, har man øjeblikkelig taget affære.

- Vores melding er, at det er fuldstændig uacceptabelt, at der bliver leveret et produkt med et fremmedlegeme, som sandsynligvis stammer fra et dyr. Vi har straks kaldt samtlige peanuts tilbage fra butikkerne. Ikke bare dem fra det parti, hvor den pågældende pose stammer fra, men samtlige partier med dette produkt. Vi har også sendt en af vores eksperter ned til leverandøren for at inspicere stedet og tale med producenten om problemet. Nu afventer vi besked fra Fødevarestyrelsen, som vil undersøge fremmedlegemet, siger fødevarechef hos DSK, Kirsten Jacobsen.Fødevarestyrelsen har nu sendt dyrekæben til nærmere undersøgelse for at få slået fast, hvilket dyr den stammer fra.

- Lige nu er min lyst til peanuts lig med nul, og jeg tror, der kommer til at gå noget tid, før jeg spiser det igen, siger Kenneth Rom Blatzer.

Det er firmaet Snackfood aps, der har produceret den salte snack. Her har man oplyst Fødevarestyrelsen, at man tilbagekalder adskillige tons peanuts fra den pågældende produktionsdato plus/minus to dage, hvilket styrelsen har accepteret.