26 mennesker i Europa har mistet livet efter at have taget det farlige stof 4-methyl-euphoria, som også florerer i det danske natteliv.

Politiet advarer mod at indtage et nyt farligt amfetamin-lignende stof, som ifølge Ekstra Bladet florerer i Danmark og flere andre lande.

Stoffet, der findes i pilleform, og som bærer navnet 4-methyl-euphoria, har kostet 26 personer livet i Europa, herunder et tocifret antal briter. Det bliver hovedsagligt brugt i nattelivet og kan - udover i værste fald at være dødbringende - give hjertestop og åndedrætsbesvær.

Derfor er politiet i Danmark også stærkt opmærksomt på stoffet, forklarer Michael Ask, der er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

- Vi er opmærksomme på dette nye stof, som også er blevet opdaget i Danmark. Vi har et tæt samarbejde med Sundhedsstyrelsen om alle nye erkendte stoffer via EMCDDA for at forebygge, at det breder sig,« siger han til Ekstra Bladet.

EMCDDA, der er Det Europæiske Center for Narkotika og Narkotikamisbrug, advarer sammen med Europol mod stoffet, som foreløbig ikke har kostet danske liv.

Men der er grund til at være særligt på vagt over for 4-methyl-euphoria, der også går under andre navne som 4-M-4-MAR, lyder det fra overlæge Henrik Rindom.

- Rusen minder på mange måder om amfetamin, men er kraftigere og virker i meget længere tid,« siger han.