Danmark udveksler nu oplysninger med 40 tidligere skattelylande, og det samarbejde er hundredvis af millioner kroner værd for det danske samfund.

I løbet af de seneste 20 måneder har Skat via projekt »Money Transfer« lavet reguleringer i personer og virksomheders skat på cirka to milliarder kroner i et forsøg på at bremse overførslen af penge til skattelylande. Samlet har det resulteret i et skatteprovenu på én milliard kroner.

- Det viser jo tydeligt, at de seneste års indsats mod placering af indkomst og formuer i skattely har været en succes, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Ud over at give et væsentligt provenu sender projekterne et klart signal om, at regeringen ikke vil acceptere skatteøkonomisk kriminalitet. Den økonomiske krise har presset både statskassen og mange almindelige danskere på økonomien. Derfor skal vi heller ikke finde os i, at folk kan spekulere i at sende indkomster og formuer i skattely. De penge skal lande i den fælles kasse – ikke under palmerne på Barbados eller Panama, siger han.

En del af indsatsen handler om at indgå aftaler om udveksling af skatteinformation med tidligere skattelylande. Danmark har netop indgået et par nye aftaler, så man nu samarbejder med 40 tidligere skattelylande. Dermed mangler Danmark kun aftaler med Hongkong, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, før samtlige af de tidligere skattelylande er på listen over lande, man udveksler skatteoplysninger med.

- Regeringen har en målsætning om at gøre det sværere for personer og virksomheder at flytte penge i skattely, men det kræver, at vi faktisk kan få oplysninger fra bankerne, når folk flytter penge ud af landet. Derfor har disse såkaldte skatteinformationsaftaler, der giver os mulighed for at få oplysninger fra de tidligere skattelylande, meget høj prioritet. At vi nu har rundet aftale nummer 40, er et kæmpe skridt på vejen til helt at få sat en prop i hullet, når det handler om pengestrømme til skattelylande, siger Holger K. Nielsen.