Hans Peder Hansen før og efter den fatale optænding
Hans Peder Hansen før og efter den fatale optænding Foto: Privatfoto

Overså advarsel, da han tændte op med bioethanol

Der lød et drøn og en stikflamme væltede ud i hovedet på Hans Peder Hansen.

- Jeg så ned på min hånd og kunne se, at der var ild i den. Mit ansigt brændte også, fortæller Hans Peder Hansen.

Den 49-årige ejendomsmester fra Sønderjylland blev forvandlet til en levende tændstik, da han tændte op i brændeovnen med flydende bioethanol.

Flasken havde han købt i et supermarked, der var udgået for lampeolie, og han var ikke klar over, at bioethanol er langt mere brændfarligt end lampeolie.

- Der stod på flasken, at det kunne bruges til at tænde op i pejsen. Så jeg tænkte, at det også kunne bruges til at tænde op i en brændeovn, siger Hans Peder Hansen tre måneder efter ulykken.

Hans Peder Hansen plejer at tænde op med flydende lampeolie, som han sprøjter direkte på gløderne med en lille flaske. Da han gjorde det samme med bioethanol udløste det en eksplosion, der kunne have kostet ham livet.

- Jeg løb hen til køkkenvasken og satte mit hoved ind under hanen. Da jeg så hen på brændeovnen kunne jeg se, at lågen stadig var åben og der stod en flamme op af væggen. Det var et held, der ikke gik ild i huset. Jeg fik også lige set mig i spejlet. Jeg var helt rød i ansigtet og jeg tænkte: Hvordan kommer jeg dog til at se ud, erindrer Hans Peder Hansen.

Hans kone fik ringet til 112, og da falckredderne havde skyllet hans ansigt grundigt, blev han sendt til Brandsårsafdelingen på Rigshospitalet i København. Der fik han en effektiv, men også ekstremt smertefuld behandling.

- Sygeplejersken sagde: Det kan godt være vi er venner nu, men det er vi ikke lige om lidt. Og så skrubbede hun hårdt på mine sår i ansigtet med en klud. Det var meget smertefuldt, erindrer Hans Peder Hansen.

Takket være den hårdhændede behandling slap han uden synlige ar. Bortset fra en rød plamage på hånden, er sårene stort set helet.

I dag er han helt færdig med både bioethanol og lampeolie. Han tænder kun op med tændblokke.

- Sådan en stikflamme glemmer man ikke lige med det samme, siger han.

Hans Peder Hansen mener, at ulykken kunne være undgået, hvis der havde stået mere tydeligt på flasken, at bioethanol ikke skal bruges til optænding.

- Der burde være en ordentlig fed advarsel om, at det er brandfarligt og sprængfarligt, siger han.

Men har du ikke også selv båret dig tåbeligt ad?

- Jo selvfølgelig. Jeg burde have læst det med småt, men jeg tænkte jo bare: ’Bioethanol - det lyder så økologisk’.

FAKTA:

Bioethanol er sprit (ethanol) udvundet af biomasse som f.eks. sukkerør. Det kan bruges som brændstof til biler enten rent eller iblandet benzin. Bioethanol bruges også til særlige bio-pejse. Ethanol antænder meget let, når det kommer i kontakt med f.eks. gløder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.