Hanne Møller er en af de mange danskere, der køber medicinsk cannabis på det sorte marked.

Hver dag sprøjter Hanne Møller en smule cannabisolie på et stykke lakridskonfekt, som hun spiser. Mere skal der ikke til, før hun opnår den ønskede effekt: at være smertefri.

Hanne Møller lider af gigt i knæ, hofter og hænder, og for to år siden begyndte hun at købe medicinsk cannabis på det sorte marked på grund af sine ulidelige smerter.

Hun er en af de tusindvis af syge danskere med gigt, kræft, sklerose og andre sygdomme, der kan få en ny vej ud af deres daglige smerter. Et flertal i Folketinget er klar til at gøre cannabis til medicinsk brug lovligt.

»Jeg kunne ikke røre i en sovs, jeg kunne dårligt komme op af sofaen. Så ondt gjorde det. Jeg kunne intet. Jeg har fået mit liv tilbage,« fortæller 49-årige Hanne Møller, der arbejder på et plejecenter i Roskilde.

Udover gigt kæmper hun også med diabetes og astmatisk bronkitis, men også det hjælper den medicinske cannabis på. Hun har nu kvittet den stramme kostplan, så hun kan spise, hvad hun vil. Blodsukkeret forbliver stabilt, og hun får ikke længere kramper.

Hun afviser ikke, at der kan være tale om placebo, men det er hun ligeglad med. Det vigtigste er, at hverdagen er blevet lettere. Smerterne er blevet til at leve med, så hun i dag kan få mere ud af hverdagen.

»Jeg kan gå længere ture med hunden, uden at jeg tænker på, hvor langt vi går. Førhen skulle jeg altid tænke på, at jeg skulle hjem igen. Jeg kan lave mad og vaske op. Jeg kan samle ting op fra gulvet. Det kunne jeg ikke før.«

Livsglæden er vendt tilbage, og humøret er højt.

»Jeg er gået fra at tænke: ’Det kan ikke være rigtigt, at det her skal være mit liv fra nu af’ til at synes, at livet er fantastisk.«

Hanne Møller ved godt, at det er en kriminel handling, når hun køber medicinsk cannabis på det sorte marked, men selvom hun bryder loven, er det bestemt det værd, fortæller hun.

»Hver gang jeg køber cannabis-olien, gør jeg noget dybt ulovligt. Men jeg stopper ikke med min medicin.«