Jørgen Vig Knudstorp (tv.) var den første, der turde fyre Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego.
Jørgen Vig Knudstorp (tv.) var den første, der turde fyre Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego. Foto: Søren Bidstrup / Claus Bjørn Larsen

Familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego, kan takke én mand og hans mod for deres virksomheds gigantiske succes. Jørgen Vig Knudstorp var den første, der turde fyre Kjeld Kirk Kristiansen fra Lego og indsætte sig selv som administrerende direktør. Den beslutning skulle vise sig at blive mange milliarder værd – og direktøren selv bliver belønnet med en løn i den absolutte topklasse.

Fem milliarder kroner. Så meget kan familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego, overføre til deres eget investeringsselskab Kirkbi, efter at Lego tirsdag fremlagde et rekordregnskab. Et regnskab, der var så vildt, at familien altså besluttede at hæve det beløb, det udbetaler til det private selskab.

Men det er ikke kun den i forvejen stenrige Lego-familie, der nyder godt af legetøjsmastodontens succes.

Direktøren i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, får i den grad også en gevinst ud af, at det går Lego godt. Hans løn er i den absolutte topklasse herhjemme.

Lego-arvinger rwlr

I det nye regnskab oplyser Lego, at ledelsens samlede løn og bonuspakker stiger fra 53 millioner kroner i 2014  til 80 kroner i 2015. Dog skal der tages højde for, at der er kommet en direktør mere til i virksomheden.

Det fremgår dog ikke, hvor meget hver enkelt direktør får.

021setoa legoskilsmisseny.jpg

Forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Lego, er dog ikke i tvivl om, at Jørgen Vig Knudstorp får en pæn luns af de 80 millioner kroner.

»Knudstorp er manden, der holder dampen oppe i Lego. Jeg vil tro, at han får et sted omkring 20 millioner kroner årligt. Det er en høj løn for en direktør. Han er i den højeste ende af danske direktørlønninger,« siger Søren Jakobsen.

splitgods 3345

Men han har da også gjort det godt, Jørgen Vig Knudstorp. Siden han i 2004 overtog styringen i Lego, har han ikke bare formået at redde legetøjsgiganten fra et kæmpe underskud – han har sågar formået, at få det dengang kriseramte Lego til at blive en kæmpe succes, der bare vokser og vokser og vokser.

Regnskabet for 2015 viste, at omsætningen var øget med 25 procent, og  virksomheden forventer, at væksten fortsætter.

Så det er måske ikke så mærkeligt, at den nu 47-årige direktør gang på gang bliver omtalt som mirakelmageren i Lego. Og nøglen til succes var egentlig enkel. Knudstorp turde at gøre det, som ingen før ham turde – nemlig at fyre Lego-familiens overhoved Kjeld Kirk Kristiansen fra posten som administrerende direktør i Lego.

fgvdasfvdsfv

Legetøjsfirmaet var inde i en meget dårlig stime med røde tal på bundlinjen og milliardunderskud. Og 2003 blev firmaets værste.

Men så trådte Jørgen Vig Knudstorp til. Han var på dette tidspunkt udnævnt til direktør i virksomheden, men havde kun titlen af 'senior vice president' og ikke administrerende direktør, da Kjeld Kirk Kristianden selv insiterede på at være øverste chef. Men bundlinjen blødte, og bestyrelsen blev enige om, at noget måtte gøres. Ifølge bogen 'Miraklet i Lego' er der uklart præcis, hvad der blev sagt og gjort, men løsningen var, at Knudstorp skulle overtage styringen helt. Og dertil fik han også opgaven at ringe til Kjeld Kirk Kristiansen og fortælle, at han skulle gå af - en budskab om flere uden held tidligere havde forsøgt at trænge igennem til Lego-ejeren med.

Knudstorp ringede til Kjeld Kirk Kristiansen, mens denne var til OL i Athen, hvor toprytteren Andreas Helgstrand blandt andet deltog på en af Lego-ejerens heste.

Og det var ikke for at høre om, hvordan det gik med Kjeld Kirk Kristiansen store passion, dressurhestene, at Jørgen Vig Knudstorp ringede. Det var for at tale om Lego.

»Siger du, at jeg skal gå af?« spurgte Kjeld Kirk Kristiansen. »Ja,« sagde den 35-årige Knudstorp. »Skal du have titel af administrerende direktør?« spurgte Kjeld Kirk Kristiansen. »Ja,« svarede Knudstorp. Da Kjeld Kirk Kristiansen havde lagt på, vendte han sig mod hustruen Camilla, som havde overhørt samtalen. Hun spurgte forbløffet: »Er du blevet fyret af Jørgen?«

Sådan beskriver Berlingske Business samtalen, der er blevet refereret i bogen ’Miraklet i Lego’.

rt32

Men fyringen blev ikke desto mindre en realitet, og Jørgen Vig Knudstorp overtog posten som administrerende direktør – en imponerende opgave for den dengang unge Knudstorp, der ikke havde væsentlig direktørerfaring.

Godt nok havde han erfaring fra Aarhus Universitet, hvor han havde taget en doktergrad i økonomi og var blevet hyldet som en af universitetets mest inspirerende undervisere. Og godt nok have han haft et kort opholdt hos det prestigefyldte konsulentfirma McKinsey, men derfra og til at overtage magten i Lego var alligevel langt.

Men var der nogen, der tvivlede på Knudstorp, så har han gjort tvivlen til skamme – for Knudstorp har i den grad vist, at han og Lego er det perfekte match.

rgetghtrh

På kun to år vendte han Legos underskud til overskud og siden har virksomheden, omsætningen og overskuddet bare vokset. Og det hele kulminerede ind til videre tirsdag, hvor Knudstorp kunne fremvise det seneste rekordregnskab, der viste en omsætning, der var steget til over 35 milliarder kroner. Og et overskud på 9,2 milliarder kroner efter skat.

Jørgen Vig Knudstorp bor sammen med konen Vanessa og parrets fire børn i Fredericia. Og det travle job som Lego-chef har da også givet ham udfordringer i privatlivet. Knudstorp vil nemlig meget gerne være til stede alle de steder i verden, hvor Lego har kontorer, og hvor der bliver truffet vigtige beslutninger.

»Det at være til stede er den absolut største udfordring. Og jeg holder virkelig af at være til stede. Men jeg skal jo også være til stede til min datters skolehjemsamtale, hvis der er noget, som hun synes er svært. Så det at være til stede er den største udfordring,« sagde Knudstorp til Berlingskr Business i 2014.

Men hvad han ikke har i tid, har han derimod i penge. For Legos vilde succes er også smittet af på direktøren.

Legetøjets konge - 1

Og Berlingske erhvervskommentator Claus Skovhus er helt enig med Søren Jakobsen i, at Knudstorp får en løn, der er helt i toppen af dansk erhvervsliv.

»Han har manifesteret sig som kongen af dansk erhvervsliv i en liga med Lars Rebien Sørensen fra Novo. Og jeg vil tro, at han får omkring 20-25 millioner kroner om året. Han ligger i den øverste liga af direktører herhjemme, siger Claus Skovhus.

Med så stor en succes kan Jørgen vig Knudstorp da næsten heller ikke have undgået at få gode tilbud fra store udenlandske virksomheder – hvor lønnen nok ville være endnu højere. Men indtil videre er der intet, der tyder på, at Legos mirakelmager er på vej væk.

»Jeg bliver tit spurgt, hvad er dit næste job, og jeg har det vitterligt sådan, at jeg har meget svært ved at forestille mig at tage et andet job. Jeg kommer til at gøre det her længe, og jeg ønsker mig ikke noget andet job. Jeg har udviklet en kærlighed til virksomheden og brandet, som bliver svær at nedbryde,« udtalte han i interviewet med Berlingske Business i 2014.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.