Foto: unger jan

Dansk advokat med russiske forbindelser har hevet formue til Schweiz for næsen af Skat

Skat jagter en dansk topadvokat, der er stukket af fra en svimlende skatteregning.

BT kan i dag afsløre, at Skat i præcis et år har forsøgt at inddrive 191.342.522 kroner fra den 62-årige advokat og forretningsmand Jeffrey Peter Galmond, der har tjent en formue på magtfulde og kontroversielle forretningsforbindelser i toppen af Ruslands regering.

Topadvokaten har flyttet sin familie fra Rungsted til den idylliske rigmandsghetto Lugano i Schweiz, hvor også den bedrageritiltalte spekulant Steen Gude bor, og derfor står skattevæsenet tilbage med en lang næse.

27. december 2011 fik Skat en kendelse hos fogedretten under Københavns Byret til at beslaglægge Galmonds eventuelle værdier og formue i Danmark. Retten udstedte ligeledes en arrestordre på topadvokaten, som Østre Landsret stadfæstede i maj i år.

Overførte 150 mio.

Men topadvokaten var noget kvikkere end Skats medarbejdere, der ellers mødte op i Danske Banks hovedkvarter, præcis en time efter kendelsen var afsagt for at gøre arrest i Galmonds bankkonto.

Af dombogen fra Københavns Byret fremgår det, at topadvokaten primo december 2011 - det vil sige en håndfuld dage inden kendelsen - overførte cirka 150 millioner kroner til Bank Saracin i hans nye hjemland Schweiz, og dermed er formuen uden for Skats rækkevidde.

Skat kom dog ikke tomhændet ud af aktionen, for det lykkedes at beslaglægge Jeffrey Peter Galmonds private Cessna-fly og luksus-fritidsskib af mærket Bayliner 2958 Avanti Command Bridge i Rungsted Havn.

Skat skaffede sig ligeledes ved hjælp af en låsesmed adgang til Jeffrey Peter Galmonds advokatselskabs to aflåste kontorlokaler på Åboulevarden i København.

Men Skats medarbejdere fandt dog kun to gældsbreve til en værdi af 600.000 kroner for køb af en Mercedes Benz CLS 320 CDI liggende på skrivebordet og nederst i en reol blev der fundet en konvolut med et bundt kinesiske pengesedler svarende til 534,54 kroner.

I det andet kontor fandt Skat dog en række ringbind og papirer med Jeffrey Peter Galmonds aktiebreve i forskellige udenlandske selskaber, som Skat tog arrest i. Men skattegælden på de næsten 200 millioner kroner har skattevæsenet fortsat intet set til.

Selve skattesagen drejer sig om beskatning af aktier i Ruslands tredje største mobilselskab Megafon, og som BT beskriver på de næste sider, involverer sagen en af ministerpræsident Vladimir Putins nærmeste ministre.

Videre til landsretten

Iføgle advokat Morten Samuelsson ejede Galmond gennem et selskab på Bermuda en stor aktiebeholdning i Megafon, som han i 2008 solgte og betalte skat af efter de danske regler.

Men tre år efter aktiehandlen er Skat kommet frem til, at Galmond slet ikke ejede de russiske aktier, og derfor skal han betale efter en højere skattesats.

- Skat mener, at han har fået et honorar af den virkelige ejer for at hjælpe med at indsamle nogle underskrifter. Skatten af et honorar er højere end skatten af aktieindkomst. Derfor vil Skat have mere i skat, siger Samuelsson.

Han oplyser ligeledes, at Galmond vil prøve sagen ved Landsskatteretten.

- Han er overbevist om, at Landsskatteretten vil bringe Skat til fornuft. At Skat så i mellemtiden bruger alle de magtmidler, der står til rådighed, må han indtil videre leve med, siger Morten Samuelsson.

Der er afsagt pressenævnskendelse om BTs artikler om Jeffrey Peter Galmond.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.