Som ni-årig kom Slobodan Rajkovic til Danmark med sin familie, som flygtninge fra krigen i Kosovo, og han har fået en så god behandling i Danmark, at han nu har taget en uddannelse som garder for at give noget igen.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Slobodan Rajovic, der i dag bor i Ribe, fortæller, hvordan han husker, at han som barn i Kosovo altid sov med tøj og sko på, så familien lettere kunne flygte hurtigt, hvis det blev nødvendigt. Det blev det, og han kom til Danmark med sin familie og startede i 5. klasse, hvor han følte, han blev taget enormt godt imod.

Generelt har Slobodan Rajovic følt, at han og hans familie er blevet så godt modtaget i Danmark, at han altid har haft et ønske om at give noget tilbage.

Det var sådan, han fik ideen om at blive frivillig garder i Den Kongelige Livgarde.

»Da jeg blev ældre, tænkte jeg over, hvordan jeg kunne takke det her land for det, vi som familie har fået. Og da jeg hørte om muligheden for at blive frivillig garder, tiltalte det mig meget at skulle passe på de danske kongelige. Jeg var ikke i tvivl om, at det var den perfekte måde at sige tak til Danmark på,« siger Slobodan Rajovic til Jydske Vestkysten.

Selvom man ikke er dansk statsborger, kan man nemlig godt aftjene værnepligt som garder, så længe man melder sig frivilligt. Det var dog nødvendigt, at Slobodan Rajovic også fik en tilladelse fra dem serbiske hær, da han er serbisk statsborger.

Han fik sin tilladelse, men blev samtidig kaldt en forræder for at have et ønske om at gå ind i den danske garde.

Ikke desto mindre påbegyndte Slobodan Rajovic sin uddannelse til garder - en uddannelse han nu har færdiggjort med gode erfaringer.

Derfor opfordrer han også andre flygtninge og indvandrere til at gøre det samme, hvis man vil blive set på som alle andre - og hvis man vil gå fra at være en dreng til en mand, understreger han.