Hver fjerde dansker knækker deres fingre, selv om 48 procent af dankerne synes, det er ulækkert eller ubehageligt at høre på.

Det viser en ny undersøgelse, analyseinstittutet YouGov har foretaget for BT og metroxpress.

På trods af flere skrøner om slidgigt, slår overlæge ved håndkirurgisk sektor på Odenses Universitetshospital, Søren Larsen, dog fast, at det ikke er farligt.

»At knække fingre er ikke øget risiko for slidgigt eller skader. Grundlæggende gør det heller ikke ondt. De fleste får følelse af letteste, men jeg kan ikke anbefale det,« siger Søren Larsen, der heller ikke mener, det er en god vane for dig.

Han forklarer, at når du knækker dine fingre, så 'sprænger’ du små luftbobler, der skabes fra en tynd væske i leddene, hvilket skaber vakuum.

Selv om det ikke er farligt, siger næsten halvdelen af danskerne, at det er ubehageligt eller ulækkert at høre på andre, der knækker fingre.

Dårlig vane

Psykolog ved Center for Kognitiv Adfærdsterapi, Martin Bergen, kalder det at knække fingre for en dårlig vane - i samme skuffe som at bide negle og en noget mildere grad af at være selvskadende.

»Det er en form for selvstimulerende adfærd, der kan bruges til at afstresse dig. Typisk opstår vanen hos nogen, der er bange eller lidt usikre på sig selv og også fordi det kan være rart,« siger Martin Bergen.

Men selv om det ikke er usundt, kan man ifølge Martin Bergen godt afvænne sig vanen ved brug af samme teknikker til at holde op med mere alvorlige diagnoser.

»Man kan begynde med at blive bevidst på vanen og standse den ubevidste handling. Så skal man huske på de negative ting ved at knække fingre. Sådan kan man lade være, selv om det er ubehageligt,« siger han.

Halvdelen af danskerne kan ikke fradrage at høre fingrene knække.
Halvdelen af danskerne kan ikke fradrage at høre fingrene knække.
Vis mere