Lyt til artiklen
Fødevareminister Karen Hækkerup nåede ved middagstid onsdag at kigge forbi dagens høring om hundeloven på Christiansborg. Hun blev kun 20 minutter, men nåede at hidse flere af deltagere op med sine kommentarer.

Deltagerne havde inden ministerens fremmøde hørt fra eksperterne, at der ikke er belæg for at sige, at raceforbudslisten har haft en effekt på antallet af hundebid overfor hverken dyr eller mennesker. Den har kun haft en effekt på, hvor trygge dele af befolkningen føler sig.

Formanden for Dansk Muskelhunde Union, Tine Likti var meget kontant overfor ministeren:- Indrøm nu bare, at I har taget fejl, sagde hun.

Men fødevareminister Karen Hækkerup lagde ikke skjul på, at for hende vejer hensynet til befolkningens tryghed højest.

- Jeg har selv været hundeejer, og jeg er ikke bange for hunde. Men jeg har tidligere sagt, at jeg godt kan følge den usikkerhed, som nogle har overfor disse hunde. Vores panelundersøgelse viser, at der er stor opbakning til at forbuddet skal opretholdes. Det behov vil jeg gerne anerkende.

- Jeg har også læst evalueringen igennem, og det er ærgerligt, at det er sparsomt materiale. Men sådan er det, når man evaluerer efter kun tre år. Vi har omkring 600.000 hunde i Danmark, og iflg. Rigspolitiets opgørelse over aflivede hunde i skambidssager fremgår det, at der er aflivet 157 hunde. Af disse er 66 hunde på racelisten, selvom de kun udgør 2-3 pct af samtlige hunderacer i Danmark, siger Karen Hækkerup.

Hun påpegede, at der i forvejen bliver aflivet mellem 10-12.000 hunde i Danmark om året, fordi hundeejere alligevel ikke har magtet opgaven med at have hund og det opfatter hun som et problem. Hun understregede, at hun ikke er klar til at droppe forbudslisten.

- For hvad vil en forandring af forbudslisten betyde? Der er jo færre af den slags hunde i dag, og hvad vil der ske, hvis vi afskaffer listen. Der er mange ubesvarede spørgsmål, og derfor mener jeg, at det er mere trygt at fastholde listen, sagde Karen Hækkerup

Deltagerne repræsenterede samlet set et bredt spekter af holdninger til hundeloven. Alle bidrag vil indgå i arbejdet med en revision af hundeloven, lovede ministeren.

- Jeg har hørt fra mange af jer allerede, og der er argumenter, der vejer for og imod. Men det er mit lod at træffe en politisk beslutning. Jeg tror ikke, at vi bliver enige, men jeg håber alle vil have respekt for den politiske proces, siger Hækkerup.