Rigspolitiet rammes nu af en sag, som får en ekspert til at bruge ord som ‘vennetjenester’ og ‘korruption’.

BT kan nemlig i dag afsløre, at afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen sikrede to venner - en tidligere samarbejdspartner og kollega - konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år.

Og det er ikke bare i Rigspolitiet, at hun har sikret de to konsulenter gyldne konsulentaftaler. Det samme er sket i en årrække i DR.

Konsulenterne hedder Christine Thorsen og  Mariann Færø, og de bistod blandt andet Bettina Jensen med rekruttering og konsulentassistance.

Christine Thorsen har nydt godt af, at få opgaver af Bettina Jensen. Fra 2011 til 2013 indkasserede hun 9,6 mio. kroner (Arkivfoto: Jan Jørgensen)
Christine Thorsen har nydt godt af, at få opgaver af Bettina Jensen. Fra 2011 til 2013 indkasserede hun 9,6 mio. kroner (Arkivfoto: Jan Jørgensen) Foto: Jan Jørgensen
Vis mere

Andre konsulenter fik ikke mulighed for at byde på de lukrative million-opgaver, da  opgaverne i flere tilfælde ikke kom i det lovpligtige udbud. Desuden er der blevet udbetalt store honorarer uden underskrevne kontrakter, og indgåede aftaler uden budgetrammer har resulteret i, at eksempelvis Mariann Færø på bare et halvt år fik udbetalt 4,6 millioner kroner.

Det viser en række samtaler med kilder samt aktindsigts-materiale fra DR, Rigspolitiet og Rigsrevisionen.

Af aktindsigten fra Rigsrevisionen - som er en stikprøvekontrol af 10 forskellige konsulenter, der har udskrevet regninger til Rigspolitiet i løbet af 2013 - er der hård kritik af Rigspolitiet. Blandt andet mangler der ifølge Rigsrevisionen i mange af sagerne dokumentation for, hvorfor den konkrete konsulent er valgt, ligesom Rigsrevisonen slår ned på, at arbejde udført af netop Christine Thorsen sker uden kontrakt eller skriftlig aftale på den konkrete opgave.

Pinlig sag
Knut Gotfredsen, der er formand for organisationen Transparency International i Danmark, mener, at sagen ligner vennetjenester og dermed korruption.

»Det er endnu en dybt pinlig sag for Rigspolitiet. Og sagen bliver ekstra pikant af, at der er tale om netop Rigspolitiet. De er jo i en rolle, hvor de skal holde øje med alle os andre og sikre, at vi overholder loven. Derfor kan vi med rette også forvente, at deres ansatte er i stand til at overholde loven og handle med integritet. Det viser administrativ inkompetence, og det ligner også vennetjenester og dermed korruption,« siger Knut Gotfredsen.

Det er i sin egenskab af blandt andet indkøbschef i DR og afdelingschef i Rigspolitiet, at  Bettina Jensen har hyret de to konsulenter. Hun betragtes som en stjerne i den statslige sektor, der har opnået bemærkelsesværdige resultater ved at slanke både DR og Rigspolitiet.

Fra 2005 og frem hyrer Bettina Jensen først Mariann Færø, der har firmaet Just Training, til konsulentopgaver i DR. Og fra oktober 2007 også Christine Thorsen og hendes firma ‘Dynamic Approach’. Begge er firmaer uden ansatte.

Mariann Færø  kan takke Bettina Jensen for honorarer på næsten 10,5 millioner kroner fra 2011 til 2013.
Mariann Færø  kan takke Bettina Jensen for honorarer på næsten 10,5 millioner kroner fra 2011 til 2013. Foto: Fra TV3 'Købmænd på første k
Vis mere

Christine Thorsen går direkte fra en chefstilling i DR, hvor hun er i ledelsesgruppe med Bettina Jensen, til at blive konsulent for selvsamme Bettina Jensen med en hyre på 120.000 kroner om måneden. Sidste kvartal af 2007  får Christine Thorsen 360.000 kroner for tre måneders arbejde, uden at der er indgået en formel kontrakt, hvilket ifølge eksperter er i strid med god forvaltningspraksis. I 2008 har Christine Thorsen opgaver for 1.920.000 kroner.

Opgaverne kommer ikke i det lovpligtige udbud, som konsulentopgaver på over en million kroner ifølge udbudsreglerne ellers skal.

»Opgaven skulle helt klart have været i udbud. Det er en beklagelig fejl, at det ikke skete. Der må ikke være mistanke om, at der er nogle, der får særbehandling. Jeg var ikke selv i DR dengang, og derfor kender jeg ikke de konkrete omstændigheder, men opgaven skulle selvfølgelig have været i udbud,« siger økonomichef i DR Niels Ammitzbøll i dag.

Følger med
Frem til og med 2010 har Mariann Færø opgaver i DR for 4,8 millioner kroner og Christine Thorsen har for 4,4 millioner kroner. Altså i alt 9,2 millioner kroner.

Da Bettina Jensen, skifter til Rigspolitiet i januar 2011 følger både Christine Thorsen og Mariann Færø med.

Og det er ikke tilfældigt.

Blandt andet viser en aktindsigt BT har fået hos Rigspolitiet, at Bettina Jensen allerede en måned efter sin ansættelse ved årsskiftet i februar 2011 i en mail spørger den daværende økonomiansvarlige chef Troels Jensen, om hun må benytte Mariann Færø som ekstern konsulent. Det får Bettina Jensen grønt lys til.

På grund af en undtagelse i udbudsreglerne for rekrutteringsydelser, har Rigspolitiet ikke pligt til at sende Mariann Færøs opgaver i udbud. Til gengæld har Rigspolitiet, ifølge de eksperter BT har talt med, stadig pligt til at afsøge markedet for at sikre, at der ikke betales overpris. Rigspolitiet oplyser til BT, at der ikke har været nogen ‘formel udvælgelsesproces’. Altså har Mariann Færø ingen konkurrenter haft til opgaven, ligesom Rigspolitiet intet har gjort for at indhente andre tilbud.

Millioner ruller
I 2011 begynder millionerne ellers at rulle for Mariann Færø. I anden halvdel af 2011 – det vil sige på blot seks måneder – sender hun regninger til Rigspolitiet for over 4,6 millioner kroner. De store udgifter er dækket ind af en kontrakt, som Mariann Færø og Bettina Jensen indgår i august 2011 helt uden en budgetramme eller loft for udgifterne.

»Som udgangspunkt skal man ikke lave den slags aftaler. Det øger jo budgetusikkerheden, og der er jo meget, der tyder på, at man på ingen måde har sikret sig, at man fik den bedste og den billigste løsning,« siger professor Bent Greve fra Institut for Globalisering og Samfund ved Roskilde Universitet.

Mariann Færø fortsætter med at få opgaver i Rigspolitiet, og på tre år indkasserer hun næsten 10,5 millioner kroner. På grund af udgifter til tredjepart og licenser ligger det beløb, hun selv får, lidt lavere, men ifølge BT’s beregninger ikke under ni millioner kroner.

Bettina Jensen hiver også Christine Thorsen med over i Rigspolitiet. Fra 2011 til 2013 har hun opgaver for næsten 9,6 millioner kroner.  På grund af udgifter til en tilknyttet konsulent indkasserer hun selv de 7,8 millioner kroner.

Skal i udbud
Og opgaverne kommer ikke i det lovpligtige udbud, selvom der tre gange bliver lavet kontrakter med budgetrammer, som langt overstiger en million kroner. Eksempelvis indgår Rigspolitiet og Bettina Jensen i 2012 en aftale på 2.125.935 kroner.

»Når der er tale om konsulentydelser på det her niveau, så skal de udbud, og der skal være konkurrence. Sker det ikke, så er opgaven tildelt på ulovlige vilkår,« siger Kenneth Skov Jensen, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I første omgang hævder Rigspolitiets økonomidirektør Nikolaj Veje over for BT, at juraen er i orden, fordi der - ifølge økonomidirektøren - er tale om flere mindre opgaver, som samlet ryger over udbudsgrænsen.

Men efter, at have gransket BT’s dokumentation, siger han:

»Det var min opfattelse, at der var tale om en masse småopgaver under udbudsgrænsen. Men jeg må konstatere, at BT’s grundige og afdækkende arbejde betyder, at vi skal have kigget det her meget grundigt igennem,« siger han.

Ellers mener han ikke, at der er noget at komme efter:

»Valget af de pågældende konsulenter har været fagligt begrundet, og vi har ageret økonomisk ansvarligt,« siger han.

Han mener ikke, at man kan kalde valget af de to konsulenter for vennetjenester:«

»Der er ikke tale om en personlig, men om en faglig relation. I den tid, vores ansvarlige chef (Bettina Jensen, red.) har været i Rigspolitiet, har hun aldrig lagt skjul på, at hun også har brugt konsulenter, som hun har brugt tidligere i de femten år, hun var i DR,« siger han.

Bettina Jensen har ikke ønsket at udtale sig til BT om sagen.

LÆS MERE I BT SØNDAG ELLER I BT PLUS HER

Hele historien om, hvordan to konsulenter blev forgyldt af bekendt i Rigspolitiet

Se regnestykket

Milliondyr konsulent svingede dankortet i TV3-program

Hele konfrontationen med politichefen