TV2 modarbejder kampen mod doping ved at ansætte Bjarne Riis som cykelkommentator til årets Tour de France, mener Anti Doping Danmark.

I sidste uge afslørede Anti Doping Danmark, at Bjarne Riis så igennem fingre med, at hans cykelryttere dopede sig på Team CSC. Nu giver TV2 ham jobbet som cykelkommentator under årets Tour de France.

»Det er samfundsmæssig problematisk, at et så stort medie ansætter Bjarne Riis, når vi netop har fremlagt en rapport, der i den grad stiller spørgsmålstegn ved hans troværdighed,« siger Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, til Radio24syv.

En del af Anti Doping Danmarks nye rapport indeholder anbefalinger til, hvordan den danske cykelsport fremover kan blive fri for doping. Ansættelsen af Bjarne Riis som cykelkommentator strider imod de anbefalinger, mener Michael Ask.

»Vi skal have luget ud i den generation af cykelledere, der har stået for doping. Derfor synes vi, det er problematisk, at Bjarne Riis på den her måde får en platform, som han kan tale fra. Der er noget, der hedder påvirkning af kulturen. Jeg mener, at TV2 har et ansvar,« siger Michael Ask.

TV2-Sportens Tour de France-redaktør, John Jäger, er dog uenig i, at TV2 har sådan et ansvar.

»Hvis pointen er, at det er os i medierne, der har ansvaret for, at der ikke er doping i cykelsporten, så er jeg overhovedet ikke enig.«

Er du heller ikke enig i, at TV2 har et medansvar?

»Hvis man kommer fra Anti Doping Danmark, så har man et større ansvar for doping i cykelsporten, end vi har. Vi har et ansvar for at bedrive journalistik om doping, og det har vi hvert eneste år rigtig mange minutter om.«

Er jeres ansættelse af Bjarne Riis med til at legitimere den doping, der har fundet sted?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke. Jeg tror, at når Bjarne Riis er færdig med at være i fjernsynet på TV2, så er vi klogere på cykelsporten, end før han kom på,« siger John Jäger fra TV2-Sporten.

Bjarne Riis har tidligere afvist, at der foregik doping på hans gamle cykelhold Team CSC. Men det var løgn. Anti Doping Danmarks nye rapport konkluderer, at Bjarne Riis begik ledelsessvigt og som minimum kendte til cykelrytternes brug af doping.

»Vores undersøgelse viser, at der er enormt store problemer med at tro på, at Bjarne Riis har fortalt den fulde sandhed. Og det betyder selvfølgelig implicit, at man kan sidde at tænke, om der ligger andre motiver bag det, han siger om andre cykelryttere,« siger Michael Ask.

»Dem, der har set interviewet, har set, at vores fremragende studievært Thomas Kristensen rigtig mange gange stille rigtige mange kritiske spørgsmål til Bjarne Riis,« siger han til Radio24syv.

Anti Doping Danmark vurderer, at Bjarne Riis’ ledelsessvigt er strafbart, men sagen er forældet.