Stadig flere unge vælger at tage en gymnasial uddannelse – 10.295 i Region Hovedstaden. Stigningen skyldes blandt andet, at der mangler et ordentligt alternativ, mener ekspert. Erhvervsuddannelserne mangler et løft, medgiver direktør for Danske Erhvervsskoler.

Studenterhuen kommer højst sandsynligt til at trykke på endnu flere hoveder end tidligere. Region Hovedstaden har i år fået 10.295 ansøgere til de gymnasiale uddannelser og 2.739 til HF-udannelser. Det er det højeste antal ansøgere nogensinde og 1.109 flere end for bare tre år siden. Det skriver Berlingske.

De nordsjællandske gymnasier har oplevet den største stigning i forhold til sidste år, mens det nye Ørestad Gymnasium er det allermest søgte for fjerde år i træk.

- Jeg tror, det skyldes, at tilbuddene på erhvervsuddannelserne ikke er gode nok. Der er for få praktikpladser, og det er for usikkert. Der mangler simpelthen et ordentligt alternativ til det almene gymnasium, siger Jens Boe Nielsen, formand for Rektorforeningen, til Berlingske.

Birkerød Gymnasium har i år fået 33 flere ansøgninger end sidste år. Det undrer ikke rektor Anders Kloppenborg, der godt kan forstå, at de unge søger til gymnasierne.

- Vi oplever, at hvis de alternative uddannelser til en populær uddannelse performer dårligt, så vil flere gerne ind i varmen, hvor man klarer sig godt, siger han.

Begge gymnasierektorer er enige i, at gymnasierne også er meget attraktive på grund af deres ungdomsmiljø og skolekultur, og at de ganske enkelt er gode til at tage hånd om eleverne og føre dem igennem uddannelsen.

Noemi Katznelson er leder af Center for Ungdomsforskning på DPU ved Aarhus Universitet, og hun forudser, at stigningen i antallet af elever på gymnasierne kan betyde, at flere vil komme til at tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet. Det gør ti procent af alle studenter i dag. Men hun er ikke overrasket over det høje ansøgertal.

- Der er en udbredt oplevelse af, at hvis man skal vælge den sikre løsning, så skal man vælge en gymnasial uddannelse. For der risikerer man ikke at stå uden en praktikplads og uden sikkerhed for, at man kan gennemføre sin uddannelse, siger Noemi Katznelson til Berlingske.