Skatteordførere Brian Mikkelsen (K), Dennis Flydtkjær (DF) og Rune Lund (Ø) mener ikke, at det er rimeligt, hvad Skat udsætter syvårige Mikkel for.
Skatteordførere Brian Mikkelsen (K), Dennis Flydtkjær (DF) og Rune Lund (Ø) mener ikke, at det er rimeligt, hvad Skat udsætter syvårige Mikkel for.

Nu går flere af landets skatteordførere ind i sagen om syvårige Mikkel, der skal bøde for Skats massive it-problemer. Sagen skal tages op med ministeren, lyder det.

BT kunne i sidste uge fortælle historien om syvårige Mikkel fra Fredericia, der, på trods af at han hverken kan læse eller skrive, modtog et brev fra Skat i november, hvor der står, at han skylder 2.988 kroner i restskat.

Det har fået læserne til at rase, og BT har modtaget flere henvendelser fra familier, der er havnet i samme skattesaks. Nu blander flere skatteordfører sig i sagen. En af dem er Konservatives Brian Mikkelsen.

Mikkel Ravn

»Det er fuldstændig grotesk, at Skat sender skatteregninger og kommunikerer med en syvårig dreng. Det viser, at der desværre ikke er kommet styr på forholdene i Skat,« skriver Brian Mikkelsen i en mail til BT og fortsætter:

»Skat har et ansvar for at behandle borgerne ordentligt, og det er ikke sket i det her og lignende tilfælde.«

At Skat har problemer og laver fejl, skal syvårige Mikkel og andre børn i samme situation ikke betale prisen for, mener Brian Mikkelsen, der nu vil tage sagen videre til ministeren.

7-årig kæmper med SKAT

»Jeg vil nu tage sagen op med skatteministeren for at sikre, at det ikke gentager sig, at børn kommer til at betale skat, fordi forældrene og det offentlige ikke kan løse situationen sammen. Der har Skat et specielt ansvar for selv at tage initiativ til, at børn ikke kommer til at betale skat af penge, de ikke selv ser,« skriver han til BT.

Også Dansk Folkeparti er enig i, at der må gøres noget og kalder sagen ’helt skæv’.

»Det virker ikke særlig gennemtænkt - det er vi selvfølgelig nødt til at genoverveje politisk. Hvis det her kan ske, så skal vi selvfølgelig have lavet det om,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF) og tilføjer, at man i det mindste må kunne forlange, at man skriver til forældrene og ikke til et barn.

Ifølge Skat er syvårige Mikkels restskat opstået i 2014, hvor Mikkels far pludselig overførte en del af de mange tusinde kroner, som han skylder i børnepenge.

Mikkel Ravn

Faderen har ellers undladt at betale de månedlige børnepenge, han har været pålagt af Statsforvaltningen siden 2011, hvor forældrene gik fra hinanden, og Skat har på intet tidspunkt inddrevet pengene.

Det er nemlig Skats opgave at tvangsinddrive børnepengene fra faderens løn, hvis de ikke bliver betalt til tiden. Men Skat har i flere år haft massive tekniske problemer med deres inddrivelsessystem, EFI, så det er altså på intet tidspunkt lykkedes.

Fordi der så falder et større beløb i samme år – altså penge der skulle have været betalt over flere måneder i løbet af tidligere år - mener Skat, at syvårige Mikkel skal beskattes af pengene. Det er på trods af, at beløbet er mindre end Mikkels årlige skattefradrag.

Artiklen fortsætter under billedet

Enhedslistens skatteordfører Rune Lund mener, dette blot er et lille billede af, hvor skidt det står til med Skat, som han forklarer, er i ’dyb, dyb krise’.

»Det burde jo fungere, men det gør det ikke. Jeg mener ikke, at problemet skyldes Skats medarbejdere, men de politikere, der har sparet Skat i stykker. Det betyder, at der nu ikke bliver gjort nok for familier som denne,« siger Rune Lund.

Det er i den grad noget, der har frustreret syvårige Mikkels mor, Anni Ravn, der har været i kontakt med Skat adskillige gange, siden hendes søn modtog brevet.

I januar foreslog hun i en klage, at Skat tilbagefordeler beløbet til de respektive år, men det nægter skat.

20INDSkat-113950.jpg

»Jeg kan udmærket godt forstå, at moderen er frustreret,« Siger Rune Lund fra Enhedslisten, der mener, at det ville have taget lige så lang tid for Skat at tilbagefordele pengene, som at skrive et brev om, at det ikke kan lade sig gøre.

Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti kan heller ikke forstå, hvorfor pengene bare er tilbagebetalt.

»Det burde være simpelt at gøre op, hvor pengene hører til, det er jo et fast beløb, der ikke varierer. Hvis det er lovgivningen, der umuliggør at tilbagefordele pengene, så vil det være oplagt at få det lavet om,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

I de 39.548 kroner indgår de 22.000 kroner, som pludselig blev overført og et normal bidrag på 1.270 kroner om måneden, svarende til en tredjedel af, hvad der burde blive overført.

Skat er underlagt en ’udvidet tavshedspligt’ og kan derfor ikke udtale sig på konkrete personers sager, men i en mail til BT forklarer de, at ’Ifølge regler og praksis, bliver barnet beskattet på udbetalingstidspunktet’. Det er altså selvom, det er Skat, der har fejlet og ikke inddrevet pengene i tide.

BT har siden torsdag været i kontakt med skatteministeriets pressefunktion, men det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). BT arbejder fortsat på sagen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.