Trods "pebret pris" giver myndighederne lov til at bruge nyt middel, der kan hjælpe folk med modermærkekræft.

Det koster 800.000 kroner pr. patient, men lægerne betragter et nyt lægemiddel mod modermærkekræft som et gennembrud i behandlingen af den frygtede sygdom.

Derfor har myndighederne nu givet grønt lys for, at ipilimumab, som sælger under handelsnavnet Yervoy, kan tages i brug herhjemme.

- Det er en pebret pris, men der er virkelig noget at vinde for nogle af patienterne, siger Lisa Sengeløv, næstformand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi og medlem af Kræftstyregruppen, til Dagens Medicin.

Tilladelsen til at tage ipilimumab i brug er givet af Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler (UVKL) og Kræftstyregruppen.

Lisa Sengeløv erkender, det er et problem, når lægerne ikke på forhånd kan definere, hvem der vil få gavn af medicinen.

- Men det er et banebrydende stof inden for et område, hvor der ikke tidligere har været ret meget, som kunne hjælpe patienterne, tilføjer hun.

Ipilimumab har vakt betydelig opmærksomhed, fordi det kan forlænge livet for patienter med udbredt modermærkekræft og samtidig helbrede omkring 10 procent af dem.

I Danmark opstår der hvert år 60-70 nye tilfælde af en type modermærkekræft, som vil kunne behandles med det ny middel.

I Storbritannien har britiske læger fået nej til at bruge medicinen, fordi den er for dyr.

Herhjemme er Lars Bastholt, overlæge på onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital, blandt dem, der glæder sig over, at de danske myndigheder har truffet en anden afgørelse.

- Fagligt er det et stort fremskridt, og hvis vi redder seks-syv patienter årligt, er det en fin rate, fordi vi indtil nu ikke har kunnet redde nogen, fastslår overlægen.

/ritzau/