De store venstrefløjspartier går tilbage, det borgerlige parti Demokraterne går knap otte procentpoint frem.

Nuuk. Det grønlandske parti Demokraterne opnår en fremgang på to mandater og sikrer sig dermed seks mandater i Landstinget, Inatsisartut.

Dermed får det borgerlig-liberale parti den største fremgang - fra 11,8 til 19,5 procent af stemmerne - og bliver den store sejrherre ved tirsdagens valg i Grønland.

Det giver mulighed for indflydelse.

Partiformand Randi Vestergaard Evaldsen er klar til at gå med i en koalition. Men ikke for enhver pris.

- Vi har krav på skattelettelser, som vi gerne vil have igennem. Den grønlandske befolkning, som arbejder, skal have flere penge i sin egen lomme. Det er det, der er kravet, siger hun til KNR, Grønlands svar på DR.

Det er et ultimativt krav og gælder også selskabsskatten.

Partiet betoner en langsom og økonomisk ansvarlig selvstændighedsproces. De vil også have stoppet forfatningskommissionen, der skal formulere en slags grundlov for Grønland, hvis selvstændighed bliver en realitet.

Det endelige valgresultat giver Demokraterne 5712 stemmer. For andet landstingsvalg i træk er partiet gået frem.

De store venstrefløjspartier går tilbage, men bevarer magten.

Demokraternes Niels Thomsen, der har gjort comeback i politik, får næstflest stemmer ved valget på verdens største ø. Han høster knap halvdelen af partiets stemmer.

Den 36-årige stemmesluger trak sig fra grønlandsk politik i 2011 til fordel for en karriere i det private erhvervsliv. Men nu er han tilbage.

Han har tidligere spillet for det grønlandske fodboldlandshold og var med til at vinde mesterskaberne på øen flere gange.

Valget blev udskrevet på grund af en uenighed om fordelingen af fiskekvoter. Demokraterne vil have en mere klar og gennemskuelig fordeling af kvoter.

- Vi mener ikke, at det er Naalakkersuisut (landsstyret, red.), der skal fordele kvoterne, men at det skal ske ved et auktionssystem, og at det er markedet, som bestemmer kvotefordelingen, siger Randi Vestergaard Evaldsen til avisen Sermitsiaq.

/ritzau/