Hypotermi team: Udrykningsholdets forsøg og øvelser med grise årsag til, at eleverne overlevede kæntrings-ulykken

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Syv unge fra Lundby Efterskole kan takke en flok grise for, at de stadig er i live. Selvom efterskoleeleverne opholdt sig over en time i det to grader kolde vand i Præstø Fjord sidste fredag, og kropstemperaturen for fleres vedkommende var helt nede på 16-18 grader, har de alle muligheden for at vende tilbage til livet.
 
Det skyldes i høj grad grise, der har lagt krop til en række forsøg, hvor forskere fra Aalborg Sygehus har testet kroppens reaktion, når den bliver stærkt nedkølet.



Forskerne har fløjet rundt med nedkølede grise koblet til en transportabel hjerte-lunge-maskine i forsvarets redningshelikoptere – præcis som de unge fra ulykken – for at simulere en redningsaktion for på den måde at være bedst rustet til situationer som den i Præstø Fjord.

Manden bag disse forsøg hedder Benedict Kjærgaard, overlæge på Aalborg Sygehus og lektor på Aarhus Universitet. Han står i spidsen for den enhed på Aalborg Sygehus, der er eksperter i at redde personer, der har brug for livgivende førstehjælp eller er stærkt afkølede.



Han blev, sammen med en kollega, selv sendt med helikopter mod Sydsjælland, da man havde fisket de nedkølede børn op af vandet. Og han er ikke i tvivl om, at de, der havde hjertestop, ville være døde i dag, hvis det ikke var for forsøgene med grisene.

- Jeg er ret overbevist om, at hvis ulykken var sket for ti år siden, så var de alle døde. Qua forsøgene med grisene har vi fundet ud af, at det er muligt at redde personer, der er stærkt nedkølede og har haft hjertestop. Det har været en øjenåbner for mange læger, når jeg har holdt foredrag for dem, om hvad vi har fundet ud af de seneste ti år, siger Benedict Kjærgaard til B.T.

Nedkøling er deres chance

Forskerne har bl.a. fundet ud af, at selvom personer virker døde efter voldsom nedkøling, er de måske kun skindøde. Og så er det muligt at redde dem, selvom man ikke kan mærke deres puls. Det vigtigste er, at personerne først er blevet nedkølet for derefter at få hjertestop, fordi hjernen i den situation er sat på vågeblus og ikke har brug for samme mængde ilt, som hvis man først får hjertestop og derefter bliver nedkølet. Derefter er det vigtigt, at man hurtigst muligt bliver koblet til en hjerte-lunge-maskine. Maskinen tager blodet ud af kroppen og varmer det langsomt op, mens patienten er i kunstig koma.

Dækker hele landet

Teamet på Aalborg Sygehus bliver døgnet rundt kaldt ud til hele landet og Nordtyskland til livstruende ulykker. I forgårs blev teamet fløjet til Herning til en stærkt nedkølet kvinde og tirsdag blev Benedict Kjærgaard selv sendt mod Bornholm, hvor et ældre ægtepar var kørt i havnen.

Overlæge på Rigshospitalet Michael Wanscher udtalte forleden, at redningsaktionen med de unge efterskoleelever var den mest imponerende, han havde set i sin karriere, og Benedict Kjærgaard mener, at erfaringen i redningsaktioner spiller en stor rolle: - Det har stor betydning, at vi har prøvet det mange gange. Folk ved, at den eneste ven, de kan ringe til i sådanne situationer, er os her på Aalborg Sygehus. Vi har fået optimeret alt i helikopteren, så det går gnidningsløst. I betragtning af, hvor meget kaos der var under redningsarbejdet med de unge, så gik det godt. Vi kender hinanden rigtig godt og kender hver især vores rolle i det hele.

Landede ulovligt og reddede liv

- Vi havde på forhånd fået at vide af Statens Luftfartsvæsen, at vi ikke kunne lande lige ved Næstved Sygehus. Men der bestemte jeg, at det skulle de ikke bestemme og bad derefter piloterne gøre forsøget alligevel. De ved, når jeg beder om det på den måde, så skal de gøre deres ypperste, og det lykkedes. Uden den viden om hinanden kunne vi ikke gøre det arbejde så effektivt, som vi gør. Var vi ikke landet ved Næstved Sygehus, havde det medført, at drengen, der blev overflyttet til Skejby Sygehus, havde været død i dag, for han havde været i vandet længere end de andre.

Selvom Benedict Kjærgaard har været med til at redde mange liv grundet sin forskning, er han alligevel stolt over, hvad der blev udrettet sidste fredag: - Det glæder mig utrolig meget at høre, at de alle sammen kan trække vejret selv. Jeg tror på, at flere af dem nok skal vende tilbage til et helt normalt liv på et tidspunkt.

mtm@bt.dk