Husejere, der vælger æstetiske solcelleanlæg bygget ind i taget, kan trække mindre fra i skat, end dem der vælger de mere uskønne løsninger.

Danskerne er vilde med solcelleanlæg, og i denne uge kunne energiminister Martin Lidegaard (S) med glæde konstatere, at regeringens 2020-mål for solenergi allerede nås om to måneder. Men glæden har en bagside.

De mange solcelleanlæg er nemlig ikke altid arkitekternes livret. Nu viser det sig tilmed, at de mest grimme løsninger er dem, der giver den største skattefordel. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

Et solcelleanlæg, der er integreret i taget, kan afskrives med fire procent, da det er en del af byggeriet. Hæver man derimod anlægget nogle centimeter over taget, betragtes det pludselig som produktionsudstyr, og så kan det ifølge Ingeniøren afskrives med 25 procent af restværdien. Til gengæld har man så også fået en æstetisk mere klodset løsning.

- Jeg kan simpelthen ikke få ind i mit hoved, hvorfor man fremmer løsninger, som skæmmer bygningsmassen frem for løsninger, som kan det samme, men ikke skæmmer, siger Torben Kaas, der er branchechef i interessegruppen VE-Byg under Dansk Byggeri, til Ingeniøren.

I Det Økologiske Råd er man også bekymret for, hvad forskelsbehandlingen kan betyde for den danske solcelleindustri.

- En stor del af de bygningsintegrerende løsninger i dag er faktisk fra danske producenter, siger klima- og energimedarbejder i rådet til Ingeniøren.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har tidligere afvist at ændre afskrivningsreglerne.