Lyt til artiklen

Forbrødringen mellem Grimhøjmoskéen og tidligere overrabbiner Bent Melchior varede ikke længe. Nu er de faret i totterne på hinanden igen

Det virkede smukt og løfterigt og gav håb om fredelig sameksistens, da Grimhøjmoskéen i december sidste år tog imod tidligere overrabbiner Bent Melchior og Brobygger-forkvinde Özlem Cekic, og de skrev en fælles erklæring.

Men der skulle ikke mere til end en artikel i BT, før parterne farer i totterne på hinanden igen.

BT har talt med både Bent Melchior og Grimhøjmoskeens talsmand Oussama El-Saadi, og det lød nærmest som om, Mellemøst- konflikten blussede op i lille Danmark.

I den oprindelige udtalelse fra de tre repræsentanter for islam og jødedom hed det:

»Det er os magtpåliggende at slå fast en gang for alle, at enhver form for vold imod uskyldige ikke er legitimt hverken i islams navn, på vegne af andre trosretninger eller i demokratiets navn. Modstridende opfattelser skal løses med fredelige midler.«

Vrede og skuffede

Både Bent Melchior og Özlem Cekic blev derfor vrede og skuffede, da de 1. februar læste et interview med Oussama El-Saadi i BT, hvor han sagde, at han er ’neutral’ overfor de forbrydelser, Islamisk Stat begår, bl.a. drab og voldtægt.

»Vi var skuffede over den besvarelse, han gav jer om holdninger til Islamisk Stat,« siger Bent Melchior.

»I mine øjne er det en accept af de ting, der sker. Hvis man er imod vold, som vi blev enige om i den erklæring, vi udsendte, så kan man jo ikke sige, man er neutral overfor de, ting Islamisk Stat gør, for de repræsenterer jo vold i højeste potens. Og er man imod vold, kan man ikke acceptere vold. Dermed accepterer han jo også, at unge danske muslimer tager ned til Syrien for at slås for Islamisk Stat. Og det kan man kun stoppe, hvis man klart siger fra. Hvis de fastholder den linje, har de snydt offentligheden,« siger Bent Melchior.

Oussama El-Saadi siger:

»Jeg er ked af, at dialogen nu åbenbart skal foregå igennem pressen. Vi står ved vores fælles udtalelse, selvfølgelig. Men vi er neutrale i forhold til parterne i en borgerkrig, som vi ikke kender nok til.«

Er imod voldtægter

Men han bliver noget mere krigerisk, da han hører om Bent Melchiors udtalelser:

»Han er en klog mand. Vi har modtaget ham hos os og haft en god dialog. Så kommer artiklen i BT, hvor jeg synes, to ting bliver blandet sammen. Det er rigtigt, jeg er neutral. Men jeg er imod voldtægter. Men da Özlem og Melchior er på besøg her, regner jeg med, at vi snakker om, hvad der er det bedste i Danmark. Bent Melchior er en stor zionist, men jeg har ikke opfattet det sådan, at vi skulle sidde og diskutere udenrigspolitik og Mellemøst-konflikt. for så vil jeg gerne lægge klart afstand til Bent Melchior og til, hvad jøderne har gjort i Palæstina. De har taget mit land, sat mine landsmænd i fængsel, og de straffer vort folk i Gaza hver dag. Jeg er statsløs palæstinenser, og det er jo på grund af Melchiors folk. Jeg vil opfordre Özlem Cekic til at lægge klar afstand til PKK og andre kurdiske organisationer. Indtil da er der ikke mere dialog, i hvert fald ikke om udenlandske forhold. Dansk dialog vil jeg dog gerne holde døren åben for,« siger Oussama El-Saadi.