Flere sygehuse prøver grænser af og stiller flere krav til eksempelvis fødende kvinder om at tage dyner og tøj med hjemmefra. Det er ifølge en ekspert udtryk for, at sparetiderne har ramt sygehusene, der har været vant til store vækststigninger op gennem nullerne.

Gravide skal huske dyne, dynebetræk og tøj til sig selv og den nyfødte, når de haster af sted til fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital Skejby.

Og forældre, der er medindlagt på børneafdelingen sammen med deres syge børn, skal selv betale for maden.

Det er nye tider på det østjyske sygehus fra denne sommer, hvor føde- og børneafdelingerne har indført en ny sparepraksis, der vil betyde besparelser for omkring en million kroner om året.

Men sparetiltagene falder ikke i god jord hos Dansk Folkeparti.

»Det er at gå over stregen. Jeg kan godt acceptere, at vordende forældre skal have dynebetræk med. Men det for meget at forlange, at forældrene selv skal slæbe dyne med,« siger medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, Jette Skive (DF), til Århus Stiftstidende.

Hun mener, at sygehusene bør »tænke smartere« frem for at forlange, at gravide skal medbringe både dyner og tøj til sig selv og den nyfødte.

Men kritikken preller af på formanden for sygehusudvalget i regionen, Carl Johan Rasmussen (S).

»Det kan ikke bringe mig i affekt. Det er vel rimeligt nok, at man har sit eget tøj med, når man er nogle få timer på et hospital,« siger Carl Johan Rasmussen til Berlingske Nyhedsbureau.

Også på regionshospitalet i Viborg skal de fødende medbringe dyner og tøj. Rigshospitalet henstiller også til, at førstegangsfødende på barselshotellet i Aldersrogade medbringer tøj til sig selv og barnet samt dyne med betræk. Kravet gælder dog ikke de mere komplicerede fødsler på selve Rigshospitalet, hvor man ifølge oversygeplejerske Pernille Emmersen ikke har »aktuelle planer« om at kræve medbragt tøj og dyner.

Til gengæld har man indført samme krav om betaling for maden som Aarhus Universitetshospital, når det gælder forældre, der er medindlagt sammen med deres syge børn.

Professor Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut vurderer, at sparetiltagene er udtryk for, at sygehusene prøver grænser af.

»Når man har svært ved at få regnestykkerne til at gå op, prøver man sig lidt frem. Man prøver grænser af i forhold til, hvordan befolkningen og politikerne vil reagere,« siger Jes Søgaard.

»Sparekniven er skærpet i sygehusvæsenet. Op gennem nullerne har man været vant til en stigning i væksten på omkring tre procent om året. Nu er det en halv procent om året. Det er en meget kraftig reduktion i væksten, ikke mindst i lyset af at efterspørgslen ikke er aftaget. Så man er nødt til at finde på områder, hvor man kan få ekstra indtægter, og her kan regionerne vælge at indføre betaling og gebyrer, så længe det ikke vedrører kerneydelsen - diagnostikken, behandlingen og plejen,« siger Jes Søgard.

Ledende overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital, Rune Weiss Næraa, formulerer det således:

»Indimellem ender vi med ryggen mod muren økonomisk, hvor vi skal vælge mellem pleje og behandling og god service. Det er enormt upraktisk og grundlæggende for sølle, men vi har ikke noget valg,« siger Næraa, der hellere vil kræve betaling for maden end nedlæggelse af to sygeplejestillinger.

På hjemmesiden gravid.dk har man allerede i et stykke tid haft et afsnit, hvor man fortæller de gravide, hvad de selv bør medbringe, når de tager på hospitalet for at føde. Gravid.dk mangler dog at tage højde for de nye fagre tider på de østjyske hospitaler.

Men her er der hjælp at hente hos Hospitalsenhed Midt, som tydeligt gør det klar, at de vordende forældre skal sørge for følgende inden afgang til fødegangen på regionshospitalet i Viborg:

Tøj til barnet og til mor (til brug under indlæggelsen)

Skjorte/cardigan til både mor og far til efter fødslen (det letter hud-mod-hud-kontakt)

Babydyne

2 dynebetræk

Synes du, at sygehusene strammer skruen? Deltag i debatten herunder.